Rolada serowo-jabłkowa

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
DSC_0465.JPG

ciasto:

3 jajka
4 łyżki cukru
cukier waniloiwy
8 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
1 serek twarożkowy, lub 3 krotnie mielony (250 g)
cukier waniliowy
cukier

2-3 jabłka
cukier
cynamon

4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki nutelli


Serek wymieszać z cukrem waniliowym, dodać zwykłego cukru, do smaku, ok. 3 łyżki.

Przygotować jabłka jak na szarlotkę: obrać pokroić w kostkę, uprażyć w małej ilości wody z cukrem. Kiedy woda odparuje a jabłka będą miękkie, dodać szczyptę cynamonu. Jabłek powinno byc mniej wiecej tyle, co serka, ok. 250 g.

Rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny w 6 łyżkach wody, energicznie mieszając. połowę dodać do serka, druga połowę - do jabłek, wymieszać.

Ciasto:
2 białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny)

Utrzeć 1 jajko, 2 żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
Dodać 8 łyżek mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

Delikatnie wmieszać ubitą pianę.

Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się zezłocą.

Papier oderwać od ciasta.

Ciasto posmarować nutellą. ponieważ jest ciepłe, wystarczą ok. 2 łyżki nutelli, która się ładnie rozsmaruje.
Na cieście ułożyć tężejącą masę serową a następnie jabłka.

Roladę zwinąć, odłożyć do lodówki do zastygnięcia.

Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
DSC_0471.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0465.JPG
    DSC_0465.JPG
    116.1 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_0471.JPG
    DSC_0471.JPG
    133.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
0
16
Bardzo apetycznie wygląda - lubię takie lekkie rolady, z twarożkiem zamiast kremu
icon_smile.gif
I do tego prażone jabłka - pyszne połączenie
lecker.gif

Rolady jeszcze nigdy nie robiłam , najwyższy czas spróbować .

Mi - piekłaś na blasze , która jest w piekarniku czy na zwykłej ( jak duży placek powinien być , żeby rolada się udała ) ?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Abbra, piekłam na tej blasze z piekarnika. Na niej rozkładam papier do pieczenia. Potem całość do nagrzanego piekarnika.
ciasto rozsmarowuję warstwą ok 1 cm na wielkość mniej więcej 25x30-35 cm. Potem zwijam wzdłuż krótszego boku
icon_smile.gif


To ciasto, mimo, że wygląda tak efektownie, jest bardzo proste do zrobienia, trzeba tylko pamietac, że pieczę się na prawdę krótko, powinno być jasne, tylko brzeżki będą zrumienione.
Roladę należy zwijać, kiedy jest jeszcze ciepła, wtedy ciasto nie popęka.

 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Śliczne
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
ojej
icon_redface.gif
Trzymam kciuki, by dobrze wyszła i smakowała
daumen.gif
icon_redface.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
nie zrobiłam
baa.gif
cry_1.gif
kupiłam składniki które musza poczekac cierpliwie ! mąż zaniemógł
icon_redface.gif
icon_rolleyes.gif
boli go gardziołko ! może jutro
icon_smile.gif

serdecznie pozdrawiam
bussi.gif
bussi.gif
bussi.gif
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Czekalam na zdjecia i relacje.
icon_rolleyes.gif

A swoja droga co ma gardziolko meza do twojego pieczenia
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Może jak mu dobre ciasto upieczesz to chociaz humor mu sie poprawi
icon_wink.gif

Poza tym piekłabym chociażby dla siebie, bo przecież Ty coś jesc musisz ;>
icon_wink.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Ilonko mam zamiar upiec jutro nie jedną ale 2 roladki
icon_smile.gif
)))))))))))))) . (mąż już nie narzeka "tak bardzo " na gardziołko " )
tak prawdę mówiąc mam taką ochote na konsumpcję roladki że "leci mi ślinka na samą mysl , a otwierjąc lodówkę i widząc ser mówię " moje dziecinki wasz czas nadchodzi
icon_smile.gif
))))))))))))
biggrinflip.gif
kuehl.gif
mniam.gif
mniam.gif
icon_biggrin.gif