Ciasto:
150g miękkiego masła lub margaryny
150 g cukru
1 op cukru waniliowego
szczypta soli
otarta skórka z pomarańczy
3 jajka
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ponch do nasączania:
125 ml soku z pomarańczy z odrobina skórki z niej startej i odrobiną skórki z cytryny
75 g cukru
cukier puder
Masło utrzeć stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę.Gdy powstanie jednolita masa, dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać, ucierając dodawać po łyżce masy maślano-jajecznej.
Nałozyć ciasto do podłużnej formy z okragłym dnem (30x11cm) Piec około 45 min w 180-190 st.C
Na ponch wymieszać sok z cukrem i skórkami, podgrzać by dobrze rozpuścił się cukier, przestudzić. Ciasto ponakłuwać gęsto patyczkiem i pędzelkiem nasączać ciasto, z każdej strony.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem
150g miękkiego masła lub margaryny
150 g cukru
1 op cukru waniliowego
szczypta soli
otarta skórka z pomarańczy
3 jajka
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ponch do nasączania:
125 ml soku z pomarańczy z odrobina skórki z niej startej i odrobiną skórki z cytryny
75 g cukru
cukier puder
Masło utrzeć stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę.Gdy powstanie jednolita masa, dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać, ucierając dodawać po łyżce masy maślano-jajecznej.
Nałozyć ciasto do podłużnej formy z okragłym dnem (30x11cm) Piec około 45 min w 180-190 st.C
Na ponch wymieszać sok z cukrem i skórkami, podgrzać by dobrze rozpuścił się cukier, przestudzić. Ciasto ponakłuwać gęsto patyczkiem i pędzelkiem nasączać ciasto, z każdej strony.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: