Kapusta słodko-kwaśna

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Niestety dokładnych proporcji ne podam, bo każdy lubi przyprawy (głównie ocet
icon_wink.gif
) w innych proporcjach
icon_mrgreen.gif


kapusta biała
ocet
cukier
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie

Kapustę poszatkować, wypłukać, wrzucić do garnka i podgotować z listkiem i zielem (na średni garnek - nie wiem ile to litrow, daje 2 liscie i 2-3 ziela).
Jak kapusta jest dość miękka posolic, popieprzyć, wymieszać dać jej chwilę i dosypać cukier (ja dałam może z łyżeczkę) oraz dolać ocet - lałam na oko, myślę, ze ok 3 łyżki. Poddusić do miękkości.
Najsmaczniejsza na drugi dzień.
Lubię ją jeść na ciepło i na zimno.
Można podawać z ziemniakami, moja mama robi ją do kopytek
icon_biggrin.gif


Smacznego
mniam.gif

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Coś bardzo fajnego, jak ktoś takie smaki lubi
icon_wink.gif

 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Pewnie, że wyjdzie, tylko może bardziej delikatniejsza w smaku ( bop przecież kapusta głowiasta biała ma jednak inny smak niż pekińska). Ja robiłam z pekińskiej z octem ryżowym, tylko dodaję zawsze jeszcze koperek i wolę dodatkowo leciutko zasmażyć. Zresztą tu już podawałam jakiś czas temu swój przepis na młodą kapustę, co nie znaczy, że z zimowej tak nie robię
icon_biggrin.gif

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7060&hl=kapusta
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
aklat @ 20 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=808087a z pekinskiej by wyszlo? i octu balsamicznego???
gruebel_2.gif
jak myslisz? akurat takie mam w domu, a przepis brzmi bardzo ciekawie
icon_smile.gif
Beata juz odpowiedziała ale się dopiszę
icon_mrgreen.gif


Z pekińskiej czasem robie wege bigos z tym, ze najpierw dusze te twarde części liści a później dorzucam delikatne listki.
No i sałatka z pekinki z balsamicznym (coś jak grecka z fetą i oliwkami).

Sama jestem ciekawa czy na ciepło Twoje zestawienie jest OK, więc jeśli zrobisz to daj znać proszę
cvety.gif
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
zrobiłam, rzeczywiscie na drugi dzien jest smaczniejsza, chociaż jak dla mnie to troche dziwny smak, nie mogłam tego umiejscowic pomiedzy kapusta duszona z koperkiem, a bigosem z kiszonej
ale dobre, spróbuję chyba zrobic z bialej kapusty
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Spróbuj oryginalnej wersji ze zwykłym octem
icon_wink.gif

Właśnie nie wiedziałam jak balsamiczny po obróbce się zachowa
icon_wink.gif

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
banana.gif


Jak fajnie, że smakowała
daumen.gif