Mielone z niespodzianką

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:
80 dag mielonego mięsa wieprzowego
czerstwa kajzerka
0,5 szkl. mleka
cebula
5 kostek dyni w occie lub papryki
12 dag żółtego sera, podlaski
10 dag szynki wędzonej
jajko
0,5 szkl. bułki tartej
4 łyżki oleju
1 łyżka ketchupu
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
sól

Wykonanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. W misce połączyć mięso, kajzerkę, jajko, cebulę, pieprz, sól i dobrze wyrobić.
2. Następnie podielić na 10 porcji i z każdej uformować cienki placuszek.
3. Ser pokroić na 15 plasterków, a szynkę na 10 - muszą być mniejsze niż kotlety. Na każdym z pięciu placuszków położyć plasterek szynki, plasterek sera, kostkę dyni, znowu ser i szynkę, a następnie przykryć wszystko drugim placuszkiem.
4. Brzegi dokładnie zlepić i uformować owalny kotlet. Będzie ich 5. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju. Najlepiej zrumienić je z obu stron, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i smażyć 25-30 minut.
5. Pozostałe plasterki sera przekroić na pół. Na 3 minuty przed końcem smażenia na każdym kotlecie położyć kleks z ketchupu, a na wierzchu paski z sera. Przykryć patelnię. Gotowe kotlety można ozdobić natką pietruszki.

Smacznego!