- Lis 1, 2007
- 219
- 0
- 0
przepis pochodzi z ksiażki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine, lekko zmodyfikowany
CZEKOLADOWA ROLADA BAKALIOWA
*350 g mąki pszennej
*25g kakao w proszku
*150g cukru
*1/4lyzeczka soki
*200ml letniej wody
*25g roztopionego masła
*opakowanie suszonych drożdży
*75g posiekanych wiśni kandyzowanych (ja użyłam wiśni smażonych w cukrze- opłukałam je tylko z syropu i osuszyłam)
*50g groszków z czekolady deserowej (lub posiekanej czekolady)
*60g rodzynek
*120 posiekanych suszonych moreli
*2-3 łyżki marmolady pomarańczowej (opcjonalnie)
Lukier:
łyżka cukru i łyżka wody
1. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao. Dosypać drożdże i sól. Wymieszać letnią wodę z mąką i dolać do mąki i kakao. Wyrabiać przez 5minut na sprężyste, gładkie ciasto (zrobiłam to mikserem z hakami).Przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1h do wyorśnięcia.
Po tym czasie, wyłożyć ciasto na stolnice, wyrabiać 5 minut. Rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 2cm i szerokości równej długości keksówki w której będziemy piec (u mnie była to standardowa keksówka). Posypać placek groszkami czekoladowymi, rodzynkami , posiekanymi wisniami i morelami. Przełożyć roladę do lekko natłuszczonej formy i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20min.
W tym czasie rozetrzeć cukier puder z wodą i pędzelkiem posmarować wierzch ciasta. Piec 30min w piekarniku rozgrzanym do 200stp. Najlepiej smakuje ciepłe
CZEKOLADOWA ROLADA BAKALIOWA
*350 g mąki pszennej
*25g kakao w proszku
*150g cukru
*1/4lyzeczka soki
*200ml letniej wody
*25g roztopionego masła
*opakowanie suszonych drożdży
*75g posiekanych wiśni kandyzowanych (ja użyłam wiśni smażonych w cukrze- opłukałam je tylko z syropu i osuszyłam)
*50g groszków z czekolady deserowej (lub posiekanej czekolady)
*60g rodzynek
*120 posiekanych suszonych moreli
*2-3 łyżki marmolady pomarańczowej (opcjonalnie)
Lukier:
łyżka cukru i łyżka wody
1. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao. Dosypać drożdże i sól. Wymieszać letnią wodę z mąką i dolać do mąki i kakao. Wyrabiać przez 5minut na sprężyste, gładkie ciasto (zrobiłam to mikserem z hakami).Przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1h do wyorśnięcia.
Po tym czasie, wyłożyć ciasto na stolnice, wyrabiać 5 minut. Rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 2cm i szerokości równej długości keksówki w której będziemy piec (u mnie była to standardowa keksówka). Posypać placek groszkami czekoladowymi, rodzynkami , posiekanymi wisniami i morelami. Przełożyć roladę do lekko natłuszczonej formy i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20min.
W tym czasie rozetrzeć cukier puder z wodą i pędzelkiem posmarować wierzch ciasta. Piec 30min w piekarniku rozgrzanym do 200stp. Najlepiej smakuje ciepłe