Ciasto miodowo - jabłkowe

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Ciasto miodowo - jabłkowe

Przepis pochodzi z tego bloga http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_02.html

210g mąki
1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
0,25 łyżeczki soli

2 jajka
100 g cukru
120 ml rozpuszczonego masła (użyłam 120g)
60 ml płynnego miodu
skórka otarta z cytryny
2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki wody
0,5 szklanki orzechów włoskich- posiekanych
2 średnie jabłka( około 350 g) -dałam szare renety

Nagrzać piekarnik do 180 st.C.
Przygotować tortownicę ( o średnicy 23cm) lub inną foremkę i wyłożyć jej dno papierem do p.
W małej misce zmieszać pierwsze 4 składniki.
Osobno zmiksować jajka z cukrem aż zbieleją (około 3-5 min.)
Do jajek dodać masło, miód i skórkę z cytryny- dobrze wymieszać (żeby miód nie oblepił
ścianek szklanki -najpierw odmierzyć masło, a potem miód).
Zmieszać sok cytrynowy z wodą i dolewać na przemian z mąką do jajecznej masy ucierając
mikserem na niskich obrotach.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm. plasterki.
Dodać jabłka i orzechy do ciasta, dobrze wymieszać i przełożyć do formy.
Piec 45-55 min. (ja piekłam 55 min).
Sprawdzić patyczkiem. Gdyby góra za mocno przyrumieniła się -p rzykryć ciasto folią od góry.
Ostudzić w formie 10 min, przełożyć na kratkę i ostudzić. Posypać cukrem pudrem (u mnie bez cukru).

Moje uwagi: ciasto pyszne szczególnie w pierwszym dniu po upieczeniu, następnym razem dam trochę mniej cukru i moim zdaniem najlepiej dać kwaskowe jabłka.Polecam do wypróbowania.
 

Załączniki

  • miodowy_jab_eczny_keks.jpg
    miodowy_jab_eczny_keks.jpg
    182.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Margot - ciasto bardzo dobre.Ty znasz więcej jej przepisów niż ja, to wiesz lepiej. Są super.
lecker.gif