Migdałowe ciasto z jabłkami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Trochę mi nie wyszło ,bo jabłka zamiast na wierzchu są na samym dole ciasta ,ale ciasto jest pyszne i to nie podlega dyskusji
Przepis mam od Anne


Migdałowe ciasto z jabłkami

z książki Claes Karlsson "Mer än bara äppelkaka"

300 g pasty migdałowej (marcepan) ja zrobiłam wg przepisu Bajaderki
150 ml (ok. 130 g) cukru
125 g masła o temperaturze pokojowej
3 jaja
200 ml mąki (ok. 120 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego –dałam esencje domowa waniliowa
100 ml creme fraîche –dałam kwaśna śmietanę 30%
2 duże jabłka, dałam trzy szare renety
2 łyżki syropu golden syrup
1-2 łyżeczki cynamonu

Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem ,dodać masło ubić na krem puszysty,dodawać po 1 jaku ,za każdym razem bardzo dokładnie ubić . Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia ,wsypać i ubić ,dodać cukier waniliowy i śmietanę ,wymieszać
Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm –tortownice wyłożyć najpierw papierem lub posmarować tłuszczem Jabłka obrać ,pokroić wymieszać z cynamonem ii golden syrop, wyłożyć równomiernie na ciasto
Piec w 175 ° C przez 45-50 minut. Podawać z lekko słodzona bitą śmietaną, sosem waniliowym, lodami, Mascarpone wymieszanym z cukrem waniliowym itp.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Margot @ 6 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=819093Trochę mi nie wyszło ,bo jabłka zamiast na wierzchu są na samym dole ciasta
To je podawaj do góry nogami - będą wtedy na górze.
icon_mrgreen.gif


Ale i tak wygląda super.
mniam.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no pewnie ze najwazniejsze, ze smakuje! i ze zakalca nie ma
icon_wink.gif
cala reszta to rzecz drugorzadna, wszak sklad chemiczny i smak ten sam ;)
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
a ta Twoja smietana to gesta byla bardzo? bo creme fraiche jest dosc 'tega' wlasnie... az sprobuje zrobic zdjecie
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
'moja' ma wprawdzie tylko 35% i gest baaardzo gesta, nie wiem czy to dobrze widac na zdjeciu

cremeFraiche.jpg
 

Załączniki

  • cremeFraiche.jpg
    cremeFraiche.jpg
    48 KB · Wyświetleń: 1

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
oj ,moja była gęsta ale nie tak
może jednak ta śmietana i ten dodatek płynu z ekstraktu waniliowego i może domowa pasta jest bardziej mokra niż marcepan
ale to nic ,ja je będę piekła jeszcze może w końcu te jabłka będą tam gdzie trzeba
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
to ja tez niebawem sprobuje, ale nie w ten weekend, bo nie kupilam jablek...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Wygląda obłędnie.

Margot, a może Piątnica 36%? Ona jest dość gęsta.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Margot to ciasto musi być pyszne. Na zdjęciu wygląda, że jest w środku wilgotne, mam rację?

Myślę, że z truskawkami też będzie dobrze, tutaj pasują wszystkie owoce, które dobrze współgrają z marcepanem.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Maraa,ty się nie śmiej
rofl.gif

Bea, no co mi zależy zaryzykować?
Sinistra, dziękuje,muszę poszukać tej Piątnicy 36%
AgusiaSz,nie wiem ,ale pewnie tak ,tylko podejrzewam ,że truskawki to też mogą opaść na samo dno
Imp_act, to jest (było ) pyszne ,masz racje mi się wydaje że i morele bardzo by pasowały ,tak mi pierwsze na myśl przyszły
icon_wink.gif

 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Margot, można samemu zrobić creme fraiche. Na Cinie jest sposób podany przez MzM, jest też u Stephanie i jest na kuchnia.tv.

I pamiętam, że sposób na creme fraiche był jeszcze podawany na Cinie przez kogoś innego, tylko wytropić tego nie mogę.