Pierś kurczaka(indyka) z farszem wątróbkowym*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Roladka powstała tylko dlatego, że nie chciało mi się nic szczególnego gotować
icon_lol.gif
znalazłam pierś z kurczaka w zamrażarce i miałam najzwyczajniej w świecie usmażyć kotleta panierowanego, ale wyciągając tę pierś wypadł mi woreczek z zamrożoną wątróbką, dosłownie 1,5 sztuki
icon_lol.gif
No i przypomniałam sobie farsz do kurczaka, taki tradycyjny, polski, wątróbkowy właśnie...
pier__z_w_tr_bowym_nadzieniem_001.jpg

Na jedną roladę (wg mnie spokojnie porcja ta wystarczyłaby dla 2-3 osób) potrzeba:

1 pierś ( miałam sporą, pojedynczą)
1-2 wątróbki drobiowe ( ja miałam 1,5 )
1 jajko
1 łyżka masła ( dałam kopiastą)
ok 4 łyżek bułki tartej ( ja dałam więcej - 5-albo 6 i farsz trochę zbyt zbity jest )
sól, pieprz, czosnek granulowany
zielona pietruszka ( dałam tak ze 2 pełne łyżki -też z zamrażarki
icon_lol.gif
)
Można dać inne przyprawy do smaku, ja nie lubię zbytnio
dodałam też troszkę rodzynek białych królewskich i troszkę ciemnych-ale można pominąć, jak ktoś nie przepada-ja lubię słodkawy smak w mięsie, zwłaszcza drobiowym

Pierś rozbiłam jak na kotleta (ale niezbyt cienko), posoliłam i posypałam odrobiną czosnku granulowanego.

Farsz:
wątróbkę zmiksowałam blenderem, dodałam masło i żółtko i jeszcze razem miksowałam na puch
icon_mrgreen.gif

Dodałam sól, pieprz, bułkę tartą, rodzynki i pietruszkę-wymieszałam-zrobiło się po chwili gęste.
Białko ubiłam na sztywno i wmieszałam delikatnie do masy wątróbkowej.

Masę nałożyłam na płat mięsa, zwinęłam. Całość zawinęłam w folię aluminiową, jak cukierek skręcając boki. Włożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam wodą i piekłam pod przykryciem chyba z godzinę, bo się zapomniałam ( myślę, że 35- 45 minut wystarczy).
Po upieczeniu gorąca rolada znakomicie dała się pokroić w ukośne plastry.

pier__z_w_tr_bowym_nadzieniem_002.jpg

dziś na obiad z piure z ziemniaków i białą surówką z kapusty i chrzanu, ale bardzo by mi tu sałata ze śmietaną pasowała, albo ostatecznie mizeria:

pier__z_w_tr_bowym_nadzieniem_004.jpg
 

Załączniki

  • pier__z_w_tr_bowym_nadzieniem_001.jpg
    pier__z_w_tr_bowym_nadzieniem_001.jpg
    103.3 KB · Wyświetleń: 1
  • pier__z_w_tr_bowym_nadzieniem_002.jpg
    pier__z_w_tr_bowym_nadzieniem_002.jpg
    103.9 KB · Wyświetleń: 1
  • pier__z_w_tr_bowym_nadzieniem_004.jpg
    pier__z_w_tr_bowym_nadzieniem_004.jpg
    99.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Beata, jesteś niesamowita! Ot tak od niechcenia zrobić taki obiad
icon_smile.gif
. A to białe po lewej stronie to surówka? Jesli tak, to z czego?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
no właśnie też z niczego
icon_lol.gif
napisałam że z kapusty i chrzanu, bo ja prawie nic w domu dziś nie mam i tak kombinuję z tego co znajdę
icon_lol.gif

a znalazłam białą kapustę, jabłko takie zwiędnięte, dałam tam też pół cebulki małej, łyżkę chrzanu, śmietany i majonezu, sól, sok z cytryny i cukier do smaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Przepraszam, nie zauważyłam wyżej, że był podany skład surówki. ale dzięki temu poznałam dokładna recepturę
icon_smile.gif
. Rewelacja! Już nie pierwszy raz podziwiam Twoja pomysłowość. Ziemniaki też pięknie podane.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
jaxja @ 15 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=823394Przepraszam, nie zauważyłam wyżej, że był podany skład surówki. ale dzięki temu poznałam dokładna recepturę
icon_smile.gif
. Rewelacja! Już nie pierwszy raz podziwiam Twoja pomysłowość. Ziemniaki też pięknie podane.
Ależ nie ma za co. A ja dziękuję za tę "pomysłowość"
anbetung.gif
.
Jutro zrobię jeszcze do tego jakiś sosik, bo dziś mi się już nie chciało.
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Zainspirowałaś mnie, Beato, do własnych poszukiwań z wątróbką
icon_wink.gif

Jako iż staram się ograniczyć rodzicom tłuszcz, a sobie węgle, zrobiłam, jak następuje:

Piersi przecięłam na pół i rozbiłam dość cienko przez folię i na folii. Podprawiłam solą i pieprzem. Trzy miałam, wyszło sześć.
Posiekałam i podsmażyłam cebulę. Wrzuciłam do blendera razem z posiekaną wątróbką, prawie pęczkiem natki, pieprzem... Dodałabym czosnek, ale zorientowałam się, że narasta bunt. Trudno.
Paciaję w konsystencji krwawej Mary wylałam na teflon i trochę ścięłam. Rozsmarowałam na piersiach, dodałam po pasku ogórka konserwowego z chilli. Związałam, bo uciekało.
Obsmażyłam na teflonie, podlałam bulionem i udusiłam.

Mniam.
I bardzo dobre na kanapki po ostygnięciu
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Azazelle @ 27 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828480Zainspirowałaś mnie, Beato, do własnych poszukiwań z wątróbką
icon_wink.gif

Jako iż staram się ograniczyć rodzicom tłuszcz, a sobie węgle, zrobiłam, jak następuje:

Piersi przecięłam na pół i rozbiłam dość cienko przez folię i na folii. Podprawiłam solą i pieprzem. Trzy miałam, wyszło sześć.
Posiekałam i podsmażyłam cebulę. Wrzuciłam do blendera razem z posiekaną wątróbką, prawie pęczkiem natki, pieprzem... Dodałabym czosnek, ale zorientowałam się, że narasta bunt. Trudno.
Paciaję w konsystencji krwawej Mary wylałam na teflon i trochę ścięłam. Rozsmarowałam na piersiach, dodałam po pasku ogórka konserwowego z chilli. Związałam, bo uciekało.
Obsmażyłam na teflonie, podlałam bulionem i udusiłam.

Mniam.
I bardzo dobre na kanapki po ostygnięciu
icon_smile.gif
Ja też jadłam na zimno na kanapkach

No i cieszę się, że Cię zainspirowała moja przygoda z farszem wątróbkowym
icon_wink.gif
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Brawa dla Beatki
freu.gif
freu.gif
freu.gif

Wątróbkę dość czesto kupuję, wiec należy wypróbować przepis.
A mogę nie dawać rodzynek?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
hofi @ 27 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828604Brawa dla Beatki
freu.gif
freu.gif
freu.gif

Wątróbkę dość czesto kupuję, wiec należy wypróbować przepis.
A mogę nie dawać rodzynek?
Przeca napisałam, że można nie dawać
zahnlos.gif


BeataSz @ 15 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=823385dodałam też troszkę rodzynek białych królewskich i troszkę ciemnych-ale można pominąć, jak ktoś nie przepada-ja lubię słodkawy smak w mięsie, zwłaszcza drobiowym
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja planuję zrobić teraz tę roladę na wyjazd do znajomych, z piersi indyka i właśnie bez rodzynek, bo jedna z koleżanek nie lubi ich w ogóle a już jakby w mięsie znalazła, to pewnie przeżyłaby szok
icon_lol.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Beata - ale jesteś pomysłowa! Świetnie to wygląda. Ja bardzo lubię ten farsz do kurczaka po polsku, ale bardzo rzadko piekę całego kurczaka. Bardzo mi się ten pomysł z piersiami podoba!
 

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Beatko dla mnie poproszę porcje tych apetycznie wyglądających ziemniaczków
lecker.gif
, nie wpadłam na to że tak można purre podać dzięki za pomysł
anbetung.gif