Ziemniaczane ciasto na pierogi*

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej”

Składniki:
0.5kg ugotowanych i przestudzonych ziemiaków,
szklanka mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 jajka,
łyżka masła,
sol

Ugotowane ziemiaki przepuścić przez maszynkę, dodać obie mąki, wbić jajko/a, wlać stopione masło. Zagnieść ciasto, starając się aby nie dodawać za dużo mąki, bo będzie za twarde. Rozwałkować, podsypując mąką żeby nie przywierało do stolnicy. Wycinać szklanką kółka,nadziać, a potem siup do piekarnika, piec aż się przyrumienią(ja jeszcze smarowałam rozbełtanym jajkiem), ale nie za długo, bo będą za suche.
Na zdjęciu są pierogi nadziewane mieloną kiełbasą jałowcową,podsmażoną cebulką i startą mozarellą(to wszystko razem wymieszane i doprawione pieprzem i kilkoma ziarenkami jałowca).

Fotka:
p1020225ajc0.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pina1989:)

Member
Maj 16, 2008
210
0
0
napewno zrobie ale z farszem z grzybow lub innym jarskim wczoraj robilam pierogi ruskie w iec w nastepnym tygodniu wyprobuje przepis!