Rodzynkowo-orzechowa surówka z selera

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Rodzynkowo – orzechowa surówka z selera
składniki
1 średni lub 1/2 dużego selera
100g rodzynek
100g orzeszków ziemnych
1 jabłko
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
kilka kropel soku z cytryny
sól, cukier
sposób przygotowania
Seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach na wiórki i skropić sokiem z cytryny. Ewentualnie można go sparzyć, choć nie jest to konieczne. Jeżeli nie parzymy selera, należy go odrobinę posolić, żeby zmiękł.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Orzeszki jeśli są solone, przepłukać wodą. Jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach wraz ze skórką, dodać do selera. Pietruszkę bardzo drobno posiekać. Dodać rodzynki i orzeszki. Śmietanę wymieszać z majonezem, szczyptą soli i cukru. Wymieszać z surówką. Smacznego!!!