- Gru 11, 2008
- 15
- 0
- 0
przepis znalazlam na bloogu DOROTY - mistrzyni wpieków: http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/Tort-Sz...orest-Cake.html i zrobilam go z malymi modyfikacjami na urodziny meza, wyszedl przepyszny:
Składniki na ciasto:
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej
150 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170C około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty. Można również upiec osobno 3 blaty, każdy blat piecze się około 12 minut.
Syrop do nasączenia blatów: 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki) plus kilka łyżek wódki. Wymieszać.
Masa wiśniowa: 2 konfitury niskosłodzone z wiśni - najlepiej Łowicza oraz wiśnie mrozone - 450 g (1 opakowanie)
Oprocz tego: 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie, 4 łyżki cukru pudru, smietan-fix
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Wykonanie tortu:
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć konfiture z wiśni oraz rozmrozone wisnie, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć znowu konfiture i wisnie, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
Polecam graco, prosty i pyszny i bardzo efektowny tort!
Składniki na ciasto:
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej
150 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170C około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty. Można również upiec osobno 3 blaty, każdy blat piecze się około 12 minut.
Syrop do nasączenia blatów: 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki) plus kilka łyżek wódki. Wymieszać.
Masa wiśniowa: 2 konfitury niskosłodzone z wiśni - najlepiej Łowicza oraz wiśnie mrozone - 450 g (1 opakowanie)
Oprocz tego: 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie, 4 łyżki cukru pudru, smietan-fix
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Wykonanie tortu:
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć konfiture z wiśni oraz rozmrozone wisnie, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć znowu konfiture i wisnie, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
Polecam graco, prosty i pyszny i bardzo efektowny tort!