IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kurczak po gruzińsku czyli czachobili*
pinos
post 1 Mar 2009, 14:51
Post #1





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 49
Dołączył: 28-April 06
Użytkownik nr: 1.692





* 1 kg mięsa z piersi kurczaka,
* 150 ml pomidorów bez skóry, krojonych
* 4 cebule,
* 4 ząbki czosnku,
* 1/2 łyżeczki szafranu,
* 1/2 łyżeczki kminku,
* 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
* 1/2 łyżeczki bazylii,
* kilka gałązek zielonej pietruszki,
* sól, pieprz

Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze (3-4) kawałki, natrzeć solą i bazylią, zrumienić na złoto, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, wrzucić do kurczaka. Dodać pomidory oraz szafran, kminek, posiekany drobno czosnek i zmieloną kolendrę. Postawić na małym ogniu i dusić do miękkości. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem, posypać siekaną pietruszką.

Źródło: Grażyna Strumiłło-Miłosz, Kuchnia Gruzińska,Wydawnicto KAW, Warszawa 1981
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23rd September 2014 - 19:22