Żarkoje po mojemu*

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Żarkoje po mojemu

Dlaczego po mojemu? Czytałam wiele przepisów na żarkoje. Różniły się składnikami, wykonaniem, zapiekaniem. Ja wybrałam z tych wszystkich przepisów, to co mnie najbardziej smakowo odpowiada.

Składniki:

* 600-700 g mięsa (wołowiny lub wieprzowiny. Ja miałam karczek),
* 1 duża marchewka,
* 1 strąk papryki,
* 2 duże cebule,
* 2 pomidory,
* bulion do podlewania,
* 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
* 5-6 ziemniaków średniej wielkości,
* olej lub smalec do smażenia
* 1 - 2 ząbki czosnku,
* sól pieprz, papryka ostra i słodka - mielone

Ciasto na "czapeczkę-miseczkę"

* 1,5 szklanki mąki,
* 7 g drożdży instant (1 torebeczka),
* 120-125 ml wody,
* 4 łyżki oleju

* 1 jajko

Wykonanie:
Przygotować ciasto drożdżowe na czapeczki-miseczki i odstawić do wyrośnięcia. (ja ciasto zrobiłam rano i odstawiłam do lodówki na kilka godzin)

Mięso pokroić na małe kawałki (takie jak na gulasz lub odrobinę mniejsze). Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Włożyć mięso i smaży do zrumienienia. W tym czasie pokroić cebulę i marchewkę w półkrążki, paprykę w paski, pomidory w kostkę. Do zarumienionego mięsa dodać cebulę i marchewkę i często mieszając, doprowadzić do zeszklenia cebuli. Wlać 2 małe chochelki bulionu. Przykryć i dusić około 15 - 20 minut. Następni dodać paprykę i pomidory oraz uzupełnić bulion. Znów przykryć i dusić, aż mięso zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusić jeszcze ok. 10 minut. Powstały sos powinien być bardziej słony, gdyż dodając później ziemniaki, sól zostanie przez nie wchłonięta.

Ziemniaki pokroić w małą kostkę lub w formie frytek. Można ugotować, ale ja lekko podsmażyłam.

Przygotować naczynia do zapiekania. Najlepsze by były garnki gliniane lub kamionkowe, dość pękate ze zwężającą się szyjką, i górą znów rozszerzone.
Ja miałam kamionkowe miseczki.
Na dnie miseczek ułożyć kilka kawałków ziemniaków, które należy zalać powstałym gulaszem. Na wierzch znów ułożyc kilka kawałków ziemniaków.

_ark1.JPG

Ciasto podzielić na kawałki, które należy rozwałkować w formie koła o średnicy większej niż wierzch naczynia, w którym będziemy zapiekać danie. Brzegi i górę naczynia posmarować jajkiem. Przykleić ciasto, tak aby brzeg krążka wyszedł na boki naczynia. Posmarować rozbełtanym jajkiem.

_ark2.JPG

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni (lub 170 stopni i termoobieg) i zapiekać około 20 - 30 minut

_ark5.JPG

Podajemy w naczyniu, w którym żarkoje było zapiekane wraz z łyżką do jego nakładania. Czapeczkę odkroić lub po prostu zdjąć, podważając od dołu nożem i ułożyć na talerzu tak jak miseczkę, do której włożymy łyżką nasze żarkoje.

_ark7.JPG
 

Załączniki

  • _ark1.JPG
    _ark1.JPG
    110.6 KB · Wyświetleń: 9
  • _ark2.JPG
    _ark2.JPG
    90 KB · Wyświetleń: 9
  • _ark5.JPG
    _ark5.JPG
    91 KB · Wyświetleń: 9
  • _ark7.JPG
    _ark7.JPG
    106.8 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madzia1975

Member
Gru 17, 2008
217
0
0
Zaslinilam klawiature
lecker.gif

Krystyno a co jezeli nie posiadam takich miseczek?? Czego moge uzyc zeby zrobic Twoje Żarkoje?
gruebel_2.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Jakieś gliniane czy kamionkowe garnki, takiej wielkości aby pomieścić jedną porcję. Każdy sam sobie zdejmuje drożdżową czapeczkę-miseczkę na talerz i nakłada do niej żarkoje. Naczynie musi być odporne na wysoką temperaturę, bo zapiekamy w nim potrawę w temp. 180 - 190 stopniach. Porcelana też się nadaje.