Holenderskie placki ziemniaczane

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Obecnie stare ziemniaki nadają się znakomicie do różnorodnych przeróbek, stanowiąc wdzięczny i tani surowiec , z którego możemy przygotować wiele atrakcyjnych i urozmaicających nasze posiłki potraw.
Placki ziemniaczane są ulubioną potrawą nie tylko w Polsce. W Niemczech lub Holandii mają także licznych wielbicieli. Holenderskie placki różnią się w smaku nieco od naszych, choć są dobre i łatwe w przyrządzaniu. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja".
Składniki
2 kg ziemniaków
30 - 35 dkg sera gouda
3 jajka
4 łyżki mąki
masło i olej lub oliwa do smażenia
sól, pieprz

Obrane ziemniaki ucieramy na miazgę, dodajemy całe jajka, mąkę, odrobinę soli (ser jest słony) i pieprzu do smaku. Ciasto powinno mieć konsystencję normalnego ciasta, z którego smażymy nasze swojskie placki ziemniaczane. Ser kroimy w drobną kostkę i łączymy z ciastem z utartych ziemniaków. Na patelni rozpuszczamy masło pół na pół z olejem lub oliwą. Smażone na takiej mieszance placki są wyjątkowo aromatyczne. Na silnie rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcję ciasta, rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy natychmiast z patelni, bo tylko placki świeżutko usmażone są kruche i pełne smaku.
Do placków na sposób holenderski podajemy, zależnie od tego na co mamy w danej chwili ochotę - sos pomidorowy, surówkę z marchwi albo z kwaszonej kapusty, mus z jabłek lub zieloną sałatę.
Placki te, zwłaszcza podane z jednym z wymienionych dodatków, stanowią kompletne danie obiadowe, zdrowe, sytne i bardzo smaczne.