Muffiny Pina Colada

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Przepis znaleziony na blogu VanillaGarlic,, lekko zmodyfikowany
Na 24 sztuki regularnych muffinek
fiesgrins.gif


170 g masła o temp. Pokojowej (ja użyłam margaryny bezmlecznej)
275 g cukru
3 jaja o temp. pokojowej
250 ml mleka kokosowego dobrze wstrząśniętego
Łyżeczka ekstraktu waniliowego (zastąpiłam zwykłym aromatem)
380 g mąki
Łyżeczka soli
Łyżeczka z górką proszku do pieczenia
0,5 do 0,75 szkl. wiórków kokosowych

1)Rozgrzać piekarnik do 175* (ja piekłam w 200*)
2) Zmiksować masło do uzyskania jasnej barwy. Dodać cukier – zmiksować. Dodać jaja i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
3) W jednej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia. W innym naczyniu mleko kokosowe z ekstraktem.
4) Do zmiksowanego masła dodawać kolejno: 1/3 składników suchych, ½ mokrych, 1/3 suchych, ½ mokrych i 1/3 suchych. Zmiksować na tyle, żeby się połączyły. Wkręcić do masy wiórki kokosowe.
5) Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki. Piec 18-22 minut do suchego patyczka. Po 15 minutach odwrócić foremkę, aby muffiny równo się upiekły.

Do tych muffinek autor przepisu proponuje krem. Ja nie robiłam z uwagi na moje bezmleczne dziecię.
110 g masła
1 opakowanie sera Philadelphia (225g)
75-150 g cukru pudru
0,5 szkl wiórków kokosowych
Ananas
Zmiksować masło z serkiem. Dodać cukier i zmiksować. Masą udekorować muffiny. Wetknąć kawałki ananasa.
 

Załączniki

  • P1070796_1.JPG
    P1070796_1.JPG
    37.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1070789_1.JPG
    P1070789_1.JPG
    40.1 KB · Wyświetleń: 0