Kabse z rejonow Szam*

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
Kabse
Przyrządzane w ten sposób w Syrii, Palestynie, Jordanii... (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_Syria)


Składniki:
Ciecierzyca (cieciorka, hummus);
Kurczak w kawałkach;
Cebula - dużo ;
Oliwa z oliwek;
Ryż basmati;
Jogurt;
Sól;

Przyprawy kabse (najlepiej niezmielone):

Kabse_przyprawy.jpg

Pieprz;
Suszone limonki;
Cynamon;
Imbir;
Liść laurowy;
Kardamon;
Kolendra;
Szafran / kurkuma;
Goździki;
Chilli;

Do dekoracji:
Rodzynki;
Migdały;
Pietruszka;

Cieciorkę dzień wcześniej zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnego dnia gotować aż zmięknie (tylko nie rozgotować - jeszcze bedziemy ją dusić z przyprawami).


Ryż zalać wodą i moczyć ok. 15/20 min.

Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 minut, aż zmiękną.

Kurczaka wraz z cebulą pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać przyprawy następnie zalać wodą i dusić, aż kurczak bedzie gotowy.

bruhe1.jpg

Po skończeniu wyjać kurczaka z wody i upiec w piekarniku. Wody z przyprawami nie wylewać. Przecedzić.
Ryż przygotowujemy na sypko zalewając wodą po kurczaku - ma być jej trochę ponad poziomem ryżu. Parować ok . 10 min. na małym ogniu.
Pokroić cebulę w paski, podsmażyć. Dodać cieciorke, rodzynki i resztę wody po kurczaku.

Kabse_gotowaCebula_hummus_rodzynki.jpg

Migdały w skórce - zalać wrzątkiem i po kilku minutach ściągnąć skórkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Migdały bez skórki od razu na patelnię.

migd.jpg

Polożyć na talerzu ryż, następnie cebulę z cieciorką i rodzynkami, dekorujemy to migdałami i pietruszką. Podawać z jogurtem.
Kabse_gotowe_duzy.jpg
Kabse_gotowe_zblizenie.jpg
 

Załączniki

  • Kabse_przyprawy.jpg
    Kabse_przyprawy.jpg
    107.1 KB · Wyświetleń: 2
  • Kabse_gotowaCebula_hummus_rodzynki.jpg
    Kabse_gotowaCebula_hummus_rodzynki.jpg
    79.4 KB · Wyświetleń: 1
  • migd.jpg
    migd.jpg
    77.7 KB · Wyświetleń: 1
  • bruhe1.jpg
    bruhe1.jpg
    66.6 KB · Wyświetleń: 1
  • Kabse_gotowe_duzy.jpg
    Kabse_gotowe_duzy.jpg
    65.8 KB · Wyświetleń: 1
  • Kabse_gotowe_zblizenie.jpg
    Kabse_gotowe_zblizenie.jpg
    91.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Bardzo apetyczne danie!
mniam.gif


Warto by tylko ustawić zdjęcia jedno pod drugim, bo rozjeżdżają stronę.
Masz już opcję edycji posta?
Jeśli tak, wejdź w pełną edycję. Zobaczysz rozwijające się menu Zarządzaj obecnymi załącznikami. Będą na nim widoczne dołączone do postu zdjęcia. Klikając na znak + przy zdjęciu, umieszczasz je w dowolnym miejscu pola tekstowego.
Klikając na czerwony X, usuwasz zdjęcie z postu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Pierwszy raz się spotykam z taka kabse ani w Syrii,ani w Jordanii nic takiego nie widziałam.Napisz gdzie jadłaś taka potrawę?
 

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
Wielkie dzieki, Joanno!

bo66, napisz jak Ty to jadlas.
Tak przyrzadzona Kabse jadlam wlasnie w Jordanii.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
faraula @ 10 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=833610Wielkie dzieki, Joanno!

bo66, napisz jak Ty to jadlas.
Tak przyrzadzona Kabse jadlam wlasnie w Jordanii.
Nie będę się z Toba sprzeczała,ale dosyć długo mieszkam w Jordanii i z taka wersja kabse pierwszy raz się spotykam.Mnie się wydaje,ze każdy dom ma inna wersje danej potrawy.W Polsce bigos czy rosół,w każdym domu tez trochę inaczej się gotuje.Ja gotuje kabse typowo w stylu saudyjskim
lecker.gif
 

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
Ja tez nie zamierzam sie z nikim sprzeczac
icon_smile.gif
.
Podobno w Kabse najwazniejsze sa przeprawy, a reszta faktycznie moze sie zmieniac wg upodoban. Ja z kuchnia arabska mam do czynienia dzieki mezowi, od niego sie ucze i to on pokazal mi jak przygotowac ta wersje Kabse. Jak sie uda, to zmienie temat na 'jeden z rodzajow kabse'
icon_razz.gif