Jajka sadzone na chipsach*

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:

1 łyżka masła ghee, lub 1/2 łyżki oleju roślinnego + 1/2 łyżki masła
mała cebula - posiekana
mały ząbek czosnku - rozgnieciony i wymieszany na pastę z 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2-3 papryczki chili - np. serrano
1/2 szkl. posiekanej kolendry
4 duże garście chipsów ziemniaczanych *
4 jajka
sól morska
* chipsy powinny być średniej grubości i niezbyt brązowe, bo będą spalone w smaku

Wykonanie:

- Rozgrzewamy ghee na patelni, dodajemy cebulkę. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż zacznie lekko brązowieć. Dodajemy czosnek, imbir i chili. Mieszamy chwilę i dodajemy kolendrę. Wkruszamy chipsy i mieszając łączymy wszystko ze sobą.
- Na patelni z chipsów robimy gniazda i na każde wbijamy jajko. Wlać po krawędzi 1 łyżkę wody dla pary. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy lekko ogień i smażymy jajka ok. 6-8 minut. Sprawdzamy łyżką jajko, czy usmażyło się tak jak lubimy ( u mnie koniecznie ścięte białko i płynne żółtko) i solimy do smaku.
- Przekładamy na talerze, najlepiej szeroką łopatką.

Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: