Sernik migdałowy na jasnym spodzie

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
S8000652_4.jpg

Sernik migdałowy

Spód
* 220g herbatników maślanych
* 100g roztopionego masła

Masa serowa
* 500g twarogu, zmielonego trzykrotnie
* 160g cukru
* 4 jajka
* 200ml słodkiej śmietanki 30%
* 3 łyżeczki esencji migdałowej
* 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: ok. 30g płatków migdałowych

Do pieczenia: tortownica o śr. 20cm (spód wyłożyć folią aluminiową, całość wysmarować masłem)


Herbatniki pokruszyć (np. w malakserze lub włożyć do woreczka i wałkować), wymieszać z roztopionym masłem. Mieszaniną wyłożyć spód i boki tortownicy, mocno dociskając.
Wstawić do lodówki.

Twaróg zmiksować z cukrem. Miksując dodawać po 1 jajku, wlać śmietankę, likier i esencję. Na końcu dodać mąkę. Kiedy składniki dokładnie się połączą (masa będzie całkowicie płynna), wylać na przygotowany spód.

Piec ok. 80-90 minut w temperaturze 170 stopni. Po 60 minutach posypać migdałami. Sernik jest gotowy kiedy brzegi są ścięte, a środek sprężysty. Zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 1 godzinę. Odstawić na co najmniej 10 godzin (można do lodówki choć niekoniecznie).



S8000588_2.jpgS8000595_2.jpg
 

Załączniki

  • S8000652_4.jpg
    S8000652_4.jpg
    39.3 KB · Wyświetleń: 1
  • S8000588_2.jpg
    S8000588_2.jpg
    60.9 KB · Wyświetleń: 1
  • S8000595_2.jpg
    S8000595_2.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Żeby migdały zostały kruche i chrupiące, warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Tak jak na tym moim wieki temu robionym serniku Amaretto:

sernik_Amaretto1.jpg
 

Załączniki

  • sernik_Amaretto1.jpg
    sernik_Amaretto1.jpg
    31.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Margot, zupełnie nie pamiętam, jak go robiłam...
icon_redface.gif

Zdjęcie znalazłam wczoraj zupełnie przypadkiem, szukając innego.
Wstawiłam je dla tych podprażonych migdałów.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Joanna @ 16 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=835710Żeby migdały zostały kruche i chrupiące, warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Tak jak na tym moim wieki temu robionym serniku Amaretto:
przy następnym spróbuję
daumen.gif
tym razem chciałam żeby pozostały jasne, tym bardziej, że sernik został wchłonięty jednego dnia...

ten kawałek na zdjęciu był po nocy, zostawiłam go do zdjęcia i myślałam, że nam języki pouciekają
arsch.gif
rofl.gif