Berliner Kranser - ciasteczkowe supelki
Mimo, ze nazwa sugeruje niemieckie pochodzenie tych ciasteczek to pochodza one z Norwegii. Bardzo kruche i maslane.
2 ugotowane na twardo zoltka
2 surowe zoltka
1/2 szklanki cukru
1/2 lyzeczki ekstraktu migdalowego
1 kostka masla (250 g)
2 1/2 szklanki przesianej maki
1 bialko, lekko roztrzepane
cukier krysztal, do posypania
Zoltka ugotowane na twardo przetrzec przez sitko do malej miseczki, dodac surowe zoltka, ekstrakt migdalowy i cukier, wymieszac. Make posiekac z maslem az utworza sie male grudki, dodac mieszanke zoltkowo-cukrowa i zagniesc ciasto. Ciasto powinno byc gotowe do formowania, gdyby wydawalo sie za miekkie mozna je schlodzic przez chwile. Odrywac male kawalki ciasta, wielkosci czubatej lyzeczki i rolujac formowac waleczki o srednicy olowka i dlugosci okolo 15cm. Formowac kolko, przeplatajac konce w ksztalcie wezelka. Ukladac na wylozonej pergaminem blasze, smarowac roztrzepanym bilakiem i posypac cukrem. Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 10 minut, az beda delkatnie zrumienione na brzegach. Przelozyc na drewniana siateczke do wystygniecia.
Mimo, ze nazwa sugeruje niemieckie pochodzenie tych ciasteczek to pochodza one z Norwegii. Bardzo kruche i maslane.
2 ugotowane na twardo zoltka
2 surowe zoltka
1/2 szklanki cukru
1/2 lyzeczki ekstraktu migdalowego
1 kostka masla (250 g)
2 1/2 szklanki przesianej maki
1 bialko, lekko roztrzepane
cukier krysztal, do posypania
Zoltka ugotowane na twardo przetrzec przez sitko do malej miseczki, dodac surowe zoltka, ekstrakt migdalowy i cukier, wymieszac. Make posiekac z maslem az utworza sie male grudki, dodac mieszanke zoltkowo-cukrowa i zagniesc ciasto. Ciasto powinno byc gotowe do formowania, gdyby wydawalo sie za miekkie mozna je schlodzic przez chwile. Odrywac male kawalki ciasta, wielkosci czubatej lyzeczki i rolujac formowac waleczki o srednicy olowka i dlugosci okolo 15cm. Formowac kolko, przeplatajac konce w ksztalcie wezelka. Ukladac na wylozonej pergaminem blasze, smarowac roztrzepanym bilakiem i posypac cukrem. Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 10 minut, az beda delkatnie zrumienione na brzegach. Przelozyc na drewniana siateczke do wystygniecia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: