Tarta cebulowa z pieczarkami

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Do garnka wlać 1 szklankę mleka, wsypać zupę cebulową - np Knorr i zagotować, ostudzić.

Do miski :
- przesiać 2 szklanki mąki,
- dodać 1 jajko,
- 3/4szklanki oleju,
- pół szklanki mleka,
- 1/4 kostki drożdży,
- szczypta cukru i trochę więcej soli

Wszystko razem wyrobić, jeśli się zbytnio klei, to podsypać mąką. Wyłożyć formę do tarty ciastem, ponakłuwać widelcem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej. (zamiast oleju można dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na1/2 kostki masła).

Piec w temp. 180-200 stopni, (wkładać do zimnego piekanika) po chwili wyłożyć na ciasto 2 duże cebule pokrojone w piórka i 6 dużych pieczarek (oczywiście proporcje mogą być inne - wg uznania, ważne tylko żeby warzywa zakrywały dno formy, bo zmniejszą objętość w trakcie pieczenia.

Kiedy trochę się podpiecze wylać na to sos cebulowy i posypać startym serem. Piec aż do momentu, kiedy ciasto będzie lekko odchodzić od formy.

Smacznego.
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Jeśli ubogacić wersję, to można pod koniec pieczenia posypać na tartę świeże zioła i posypać parmezanem - palce lizać.