Skrzydełka kurczaka prawie jednogarnkowe*

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Przygotowanie mięsa:
Skrzydełka kurczaka posypuję solą, pieprzem, curry, kurkumą, kardamonem i papryką.
Kroję w cienkie plastry 4 cebule, łączę z mięsem i polewam oliwą, wszystko mieszam i odstawiam na 2-3 godziny.


W tym czasie gotuję dowolną ilość ryżu lub kaszy - nie dogotowuję do końca, bo inaczej rozpadnie się.


Skrzydełka smażę na oliwie do momentu zrumienienia się skórki, chwilę wcześniej dodaję cebulę i wszystko razem podpiekam.




Ryż lub kaszę wykładam na dno naczynia żaroodpornego, zalewam małą iloścą wody (tylko tyle, żeby się zbytnio nie wysuszyło).

Na ryż lub kaszę ścieram na małych oczkach tarki marchewkę - ok 1cm warstę i posypuję świeżą pietruszką. Na to wykładam trochę przypieczonej cebulki, skrzydełka i resztę cebuli.

Całość zapiekam w piekarniku pod przykryciem ok 30-45 minut.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: