Daktylowiec - mazurek daktylowy

poswix

Member
Paź 8, 2008
127
0
0
To jest ciasto daktylowe zwane przez nas mazurkiem, ponieważ robimy je tylko na Wielkanoc.
icon_biggrin.gif
) Mam nadzieję, że ten przepis Was zainteresuje!
icon_biggrin.gif


Składniki:
na małą tortownicę

250 g daktyli bez pestek
150 g migdałów
150 g cukru
50 g masła
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wafel (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Daktyle drobno pokroić. Migdały obrać ze skórki i zmielić.
2. Żółtka i cukier utrzeć do białości. Dodać masło i utrzeć na puszystą masę.
3. Do masy dodać daktyle i migadały. Wymieszać. Ubić pianę z białek. Dodać do masy razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
4. Tortownicę wyłożyć papierem. I tutaj opcjonalnie: na papierze ułożyć wafel. Wyłożyć masę do tortownicy. Równo rozprowadzić.
5. Piec 30 minut w 200'C.

Smacznego!
icon_biggrin.gif

 

Załączniki

  • kawmale.jpg
    kawmale.jpg
    51.7 KB · Wyświetleń: 0
  • daktylowiec2male.jpg
    daktylowiec2male.jpg
    64.9 KB · Wyświetleń: 0

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Wyciagam, mam do zagospodarowania paczke 'świeżych' daktyli, z pestkami... jak je odpestkuje to akurat pewnie na to ciasto wystarczy.
Mam tylko pytanie: czy można zmniejszyc ilośc cukru? Daktyle same w sobie sa potwornie slodkie...