Pischinger

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Pischinger
Pyszny, prosty torcik waflowy, który przypadnie do gustu wszystkim. Polecam!!!

składniki
1 paczka kruchych wafli (andrutów) najlepiej okrągłych
3 kopiaste łyżki kakao
25 dag cukru pudru
cukier wanilinowy
1 kostka masła
1 kieliszek rumu
2 jajka


sposób przygotowania
Kakao należy zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszać na gęstą masę. Pozostawić na około 10 minut. Masło utrzeć w misce z cukrem pudrem i paczka cukru wanilinowego. Po chwili dodać namoczone wcześniej kakao, kieliszek rumu oraz całe 2 jajka. Wszystko razem ucierać na gładki krem. W trakcie ucierania, krem poprzez napowietrzanie powinien podwoić swoją objętość.
Wafle smarować przy pomocy kuchennej łopatki i układać jeden na drugi. Ostatniego wafla nie smarujemy. Wstawić do lodówki na około godzinę dwie, żeby dobrze się schłodził. Gdy dysponujemy waflami okrągłymi, torcik kroimy w trójkąty, gdy zaś prostokątne, w dużą kostkę. Smacznego!!!

dodatkowe informacje
Zamiast kakao można również użyć gorzkiej czekolady, wówczas należy stopić ją w garnuszku dodając około 50-100 ml mleka i cały czas mieszając.