- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
* 1 szklanka majonezu
* 1 szklanka śmietany (dobrego jogurtu lub mieszanki tych składników)
* dużo posiekanego koperku
* kilka ząbków czosnku (zmiażdżonych)
* sól, pieprz (najlepiej biały)
Wszystkie składniki mieszamy z sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Latem robię taki sosik (na zmianę z tzatziki) 2 razy w tygodniu - wlewam do słoika i trzymam w lodówce.
Jest szybkim dodatkiem do "letniego półmiska" czyli pokrojonych warzyw (papryka, ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata) oraz jajek na twardo, grillowanych warzyw (papryka, cukinia, bakłażan, pieczarki), ziemniaków z ogniska lub pieczonych czy gotowanych w mundurkach, kalafiora czy brokuła z wody.
Czasami mieszam część sosu z curry lub kurkumą, część z łyżką pasty pomidorowej lub pastą paprykową z tubki.
W ten sposób można otrzymać kilka wersji sosów - np. do grilla
* 1 szklanka śmietany (dobrego jogurtu lub mieszanki tych składników)
* dużo posiekanego koperku
* kilka ząbków czosnku (zmiażdżonych)
* sól, pieprz (najlepiej biały)
Wszystkie składniki mieszamy z sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Latem robię taki sosik (na zmianę z tzatziki) 2 razy w tygodniu - wlewam do słoika i trzymam w lodówce.
Jest szybkim dodatkiem do "letniego półmiska" czyli pokrojonych warzyw (papryka, ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata) oraz jajek na twardo, grillowanych warzyw (papryka, cukinia, bakłażan, pieczarki), ziemniaków z ogniska lub pieczonych czy gotowanych w mundurkach, kalafiora czy brokuła z wody.
Czasami mieszam część sosu z curry lub kurkumą, część z łyżką pasty pomidorowej lub pastą paprykową z tubki.
W ten sposób można otrzymać kilka wersji sosów - np. do grilla
Ostatnią edycję dokonał moderator: