Wafle z wiórkami kokosowymi i biszkoptami

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
3 paczuszki wiórków (ok.20dag)
paczka biszkopcików okrągłych
1 szkl. mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 masło lub margaryna
dżem dowolny ( raczej kwaskowaty)
paczka wafli

Zagotować mleko (odlać troszkę na rozmieszanie mąki) z cukrem, dodać wiórki i trochę pogotować, wlać mleko z mąką i jeszcze gotować mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, przestudzić. Masło zmiksować, powoli dodawać wiórki. Wafel posmarować dżemem, przykryć drugim, na to wyłożyć połowę masy, ułożyć biszkopty( można je czymś lekko nasączyć)wyłożyć resztę masy, przykryć waflami przełożonymi dżemem ( tak jak na początku)

1001.jpg
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Wczoraj zrobiłam i wstawiłam dziś zdjęcie.
Przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki, biszkopty nasączyłam sokiem porzeczkowym z cytryną. Wyszły pyszne, kwaskowato-słodkie.
Są to wafle raczej z tych miękkich a nie suchych i chrupiących.
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
Beato , jakie to cudne!!! jak tylko uda mi sie gdzies kupic na tym wygwizdowie wafle , to zaraz je zrobie
 

Marti

Member
Mar 23, 2006
106
0
0
Bardzo dobre wafle, na stałe wejdą do mojego repertuaru:)
I faktycznie dżem jak najbardziej kwaskowaty:).
Super wyszły.
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
wafle powinny poleżeć w lodówce ?
z góry dziękuje za odpowiedz
icon_smile.gif