Curry z ciecierzycy i ziemniaków

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Niezwykle sycące i smaczne

Curry z ciecierzycy i ziemniaków
1 sycąca porcja
•puszka ciecierzycy (225g) lub ugotowana
•średniej wielkości ziemniak
•mała marchewka
•1/4 łyżeczki kminu, szczypta kukurmy, mielonej kolendry, ostrej papryki i soli
•1 mała cebula obrana i pokrojona w kostkę,
•kawałek korzenia imbiru, ew. mielony
•odrobina sosu sojowego i soku z cyryny
•łyżeczka cukru
•1 łyżeczka nasion sezamu
•2 pomidory lub pół puszki pomidorów w zalewie lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
•drobno pokrojony ząbek czosnku
•świeża kolendra lub natka pietruszki, posiekane
Ciecierzycę odsączyć.
Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gotować ok. 10-15 minut, aż zmiękną.
Na patelni uprażyć świeżo zmielony kmin, kukurmę, kolendrę, paprykę i ewentualnie mielony imbir. Wymieszać z cebulą i podlać wodą (jeśli mamy to bulionem) lub oliwą. Po chwili dodać czosnek i pokrojony w małe kawałeczki imbir. Wymieszać z ciecierzycą, dodać sos sojowy, sól, sok z cytryny i cukier. Następnie dodać warzywa i pomidory. Dobrze wymieszać i dusić razem do uzyskania pożądanej gęstości. Dodać część ziaren sezamu i pietruszki/kolendry. Dobrze wymieszać. Przełożyć do miseczki, posypać pozostałym sezamem i pietruszką/kolendrą.
 

Załączniki

  • curry_ciecierzycy.jpg
    curry_ciecierzycy.jpg
    235.2 KB · Wyświetleń: 0

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Bardzo apetyczne!!!
lecker.gif