Racuszki na maślance

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
0
0
Dobra alternatywa dla naleśników.
lecker.gif
Przepis z majowego numeru "Przyślij Przepis" autorstwa p. Klaudii Kaczmarek.

-łyżka roztopionego masła
-łyżka mąki ziemniaczanej
-200 g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 ml maślanki
-2 jaja
-3 łyżki cukru
-szczypta soli

Do ostudzonego masła dodać jajka i maślankę, a następnie mąki wymieszane z proszkiem. Na końcu dodać cukier i sól. Dobrze wymieszać. Ciasto wychodzi gęste i tak ma być.
Ja smażyłam racuszki na oliwce, aż się zezłociły.
Najsmaczniejsze ze śmietanką i owocami. Tak jak na moim zdjęciu.
icon_mrgreen.gif
racuch.jpg

 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Moja babcia zawsze takie robiła. Bez mąki ziemniaczanej, za to na mleku zsiadłym, kefirze lub jogurcie. Czasem zamiast proszku dodawała sody i bez masła. Czyli wyszły takie same a jednak inne
icon_mrgreen.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Na maslance jeszcze nie robiłam, pewnie sa pyszne - bo tak wyglądają
lecker.gif
daumen.gif