Dziad, czyli drożdżowa baba ziemniaczana

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48

Dziad, czyli drożdżowa baba ziemniaczana


P1080516.JPG


Ok. 60-70dkg surowych ziemniaków startych na wiórki (w sumie nieważne grube czy cienkie)
Ok. 30 dkg ugotowanych, utłuczonych i wystudzonych ziemniaków
2 cebule, pokrojone w kostkę i zeszklone
2-3 dkg świeżych drożdży
2 jajka
Ok. 7-8 łyżek mąki
Łyżka soli
Łyżka pieprzu
łyżka cukru

masło

Wszystkie składniki (oprócz masła) dokładnie wymieszać. Ciasto ma w konsystencji przypominać gęste ciasto na racuchy. W smaku ma się wydawać lekko przesolone i przepieprzone. Próbowałam dodawać inne przyprawy, ale najlepszy wychodzi klasyczny - z solą i pieprzem.
Breję przełożyć do wysmarowanej masłem formy.

P1080492.JPG


Pozostawić na chwilę do podrośnięcia. Ale nie aż tak:

P1080495.JPG


Przed włożeniem "dziada" do piekarnika na wierzch położyć kilka wiórków masła.
Piec ok. godziny w 200stopniach – do zbrązowienia. Trzeba uważać, bo lubi wiać z naczynia.

P1080499.JPG


Najlepiej smakuje następnego dnia, dobrze przysmażony z gęstą, kwaśną śmietaną. Chciałam zrobić zdjęcie, ale przypaliłam
icon_redface.gif

Od innych bab drożdżowych różni się konsystencją - nie jest zbity.

P1080525.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A jak bez smietany to z czym mozna podac?
Bardzo mi sie podoba!
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Mój mąż uwielbia taki bez niczego, żeby sobie smaku nie psuć
icon_mrgreen.gif
Myślę, że z sałatami będzie OK. Może jakiś pikantny sos pomidorowy??
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Kermidt, z sosem grzybowym najlepsze. W tym celu zamrażam sobie sporo podgotowanych grzybów leśnych a jak się skończą to trudno, muszą wystarczyć pieczarki , jednak to juz nie jest to samo.
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Sprawdzę wielkość naczynia, w którym piekłam, jak wrócę do domu, ale obstawiam, że to jakieś 2,5 litra. Tyle mniej więcej ma chyba keksówka 24 cm. Z podanej proporcji wyszły mi 3 porcje dla dorosłej osoby. Placek opada, także nie jest go tak dużo jak się wydaje.
W lodówce jakieś 3-4 dni postoi. Mrożenia nie próbowałam, bo nigdy nie było potrzeby
fiesgrins.gif

A drożdży to ja w tym nie czuję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Na pewno mozna zamrozic.
Mrozi sie pieczywo i placki ziemniaczane, a to cos jakby pomiedzy.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Sprawdziłam - naczynie, w którym piekłam dziada ma 2 litry objętości. W sumie im większe naczynie tym lepiej, bo mniejsze ryzyko ucieczki ciasta
icon_mrgreen.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Znowu na obiad. Dietetycznie, bez śmietany
rofl.gif

zdjęcia%20kul8.jpg
 

Komanka

Member
Lis 5, 2009
6
0
0
Super dziad! Jak zwykle coś zmodyfikowałam, bo ziemniaków miałam nieco mniej, więc dodałam około 70 g płatków owsianych, żeby za rzadkie nie było. Wyszlo świetne - z wierzchu chrupiąca skórka, a w środku soczyste.
Podane z keczupem własnej roboty i surowką wielowarzywną (też własną, a jakże) spotkało się z uznaniem biesiadników.
mniam.gif