Bifteki

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bifteki to smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa o greckim rodowodzie. Stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych kotletów mielonych czy burgerów. Dodatkowy atut to fakt, że można ją przygotować zarówno w domu jaki i na ogrodowym grillu.

biftekii.JPG

1/2 kg mięsa mielonego wołowego ( lub ew. wołowo -wieprzowego )
1 jajko
1 duża cebula
2 kromki chleba
1 łyżka mięty ( najlepiej świeżej, jednak jeśli nie mamy, może być suszona )
1 łyżka tymianku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól do smaku

ser feta

Do mięsa dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, namoczony w niewielkiej ilości wody chleb, jajko, zioła i przyprawy. Masę dobrze wyrobić, pozostawić na 15 minut, by odpoczęła. Jeśli jest zbyt rzadka, zagęścić dosypując trochę bułki tartej. Z ilością soli nie należy przesadzić, ponieważ feta jest słona.

Fetę pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm.

Z mięsa formować okrągłe placuszki, na których połówce układać plastry fety. Złożyć je na pół, dokładnie zalepiając brzegi.

bif_formowanie.JPG

Smażyć aż będą po obu stronach brązowe, na patelni grillowej, grillu lub ew. na zwykłej patelni teflonowej ( wtedy podlać łyżkę oleju, by się nie przypalały).
 

Załączniki

  • biftekii.JPG
    biftekii.JPG
    102.6 KB · Wyświetleń: 3
  • bif_formowanie.JPG
    bif_formowanie.JPG
    96.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
W pierwszym momencie myslalam, ze chodzi o biftek czyli stek z poledwicy wolowej w liczbie mnogiej.
fiesgrins.gif


 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tez tak pomyslalam. Ciekawy przepis.