Udka kurczaka w miodowej glazurze

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis znalazłam u fryzjerki w czasopiśmie "Naj". Przepisałam składniki, lecz od razu wiedziałam, że zmienię sposób wykonania, ponieważ nie odpowiadało mi pieczenie w piecu. Wyszło bardzo smaczne, mimo tych zmian. Podaję proporcje dla 2 osób.

Udka_w_sosie_miodowym_1.jpg

Składniki
2 udka kurczaka
sól
olej i masło do smażenia

glazura
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu (ja brałam gryczany)
1 łyżka sosu chili lub sojowego (wzięłam sojowy)
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka mocnego alkoholu ( wzięłam brandy)
szczypta pieprzu

Udka umyłam, osuszyłam i oprószyłam solą. Obraną cebulę i czosnek posiekałam drobno, dodałam miód, sos sojowy, brandy, ocet balsamiczny, olej, imbir i pieprz. Wszystko wymieszałam i posmarowałam tym udka. Włożyłam do pojemnika z przykrywką i odstawiłam do lodówki na całą noc, chociaż można je już wyjąć po kilku godzinach.
Wyjęte udka oczyściłam z glazury, którą zachowałam, a udka obsmażyłam w mieszane oleju i masła na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Robiłam to w głębokiej patelni z przykrywką, tak że obracając udka kilka razy, rumieniłam je pod przykryciem aż do miękkości. Wtedy włożyłam obok udek glazurę i znów na niewielkim ogniu poddusiłam do miękkości cebuli i połączenia się wszystkich składników, co trwało 15 - 20 minut. Gotową glazurę ułożyłam na udkach, zwiększyłam ogień i podsmażyłam przez 5 minut. Udka wyszły aromatyczne, z lekko słodkawym, miodowym smakiem. Podałam z młodymi kartofelkami i kalafiorem.
 

Załączniki

  • Udka_w_sosie_miodowym_1.jpg
    Udka_w_sosie_miodowym_1.jpg
    288.1 KB · Wyświetleń: 1

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Po namyśle postanowiłam dodać wykonanie według czasopisma "Naj", może ktoś zechce z tego skorzystać.
Po wyjęciu udek z glazury, ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć folią i piec 1,5 godziny w temperaturze 200 st., przewracając kilka razy. Glazurę zagotować (oddzielnie), zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej zmieszanej z zimną wodą. Polać udka, udekorować zieleniną.