Kurczak limonkowo-karmelowy*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Przepis nieco zmieniony, pochodzi z ksiazki Vietnameese and Cambodian cooking. Bardzo smaczne, aromatyczne i szybkie do przygotowania danie, w sam raz na cieple dni (zdjecie niestety nie oddaje kolorow
icon_sad.gif
)

kurak_limonkowy.jpg

olej
1 spore chilli
2 zabki czosnku
spory kawalek imbiru (dlugosci wskazujacego palca)
cebula
sok z jednej limonki
starta biala czesc z 2 lodyg trawy cytrynowej, lub 1,5 lyzki gotowego przecieru
1 lyzka sosu rybnego
2 lyzki ciemnego sosu sojowego
0,5kg piersi z kurczaka pokrojonej na kawalki
2 lyzki ciemnego cukru
1 lyzka wody

1. Z wody i cukru przygotowac karmel.
2. Rozgrzac olej na patelnii, podsmazyc posiekana cebule, chilli, czosnek i imbir.
3. Wrzucic kurczaka, gdy juz bedzie czesciowo przesmazony dodac trawe cytrynowa a nastepnie sok z limonki
4. Gdy kurczak bedzie prawie gotowy dodac sos sojowy, sos rybny i karmel

Podawac z ryzem lub makaronem ryzowym

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • kurak_limonkowy.jpg
    kurak_limonkowy.jpg
    134.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: