- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Kiedyś dawno robiłam ciasto z takiego przepisu, niezłe było i bardzo ciekawie wyglądało:
Biszkopt :
4 jajka
1 niepełna szkl. cukru
1 szkl. mąki ( w tym 2/3 ziemniaczanej)
1 łyżka octu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowe:
2 szklanki maku
8 jajek
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka miodu ( rozpuścić)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami
Mak przekręcić 2xprzez maszynkę ( wcześniej namoczyć) dodać do masy, na końcu dodać pianę z białek. Upiec z tego 2 placki w prostokątnej formie
Masa:
1/2 l mleka
1 1/2 torebki budyniu
Ugotować budyń
Utrzeć z 1 kostką masła lub margaryny + 6 łyżek cukru pudru
Na jeden placek makowy wyłożyć połowę masy. Biszkopt upieczony w takiej blaszce jak placki makowe, pokroić na 6 pasków. Paski ułożyć na masie, tak aby były między nimi odstępy, w te puste miejsca wlać tężejącą galaretkę ( w dowolnym smaku i kolorze- ja robiłam z czerwoną), jak zastygnie wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem makowym. Polać polewą czekoladową.
[/code]
[/list]
Biszkopt :
4 jajka
1 niepełna szkl. cukru
1 szkl. mąki ( w tym 2/3 ziemniaczanej)
1 łyżka octu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowe:
2 szklanki maku
8 jajek
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka miodu ( rozpuścić)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami
Mak przekręcić 2xprzez maszynkę ( wcześniej namoczyć) dodać do masy, na końcu dodać pianę z białek. Upiec z tego 2 placki w prostokątnej formie
Masa:
1/2 l mleka
1 1/2 torebki budyniu
Ugotować budyń
Utrzeć z 1 kostką masła lub margaryny + 6 łyżek cukru pudru
Na jeden placek makowy wyłożyć połowę masy. Biszkopt upieczony w takiej blaszce jak placki makowe, pokroić na 6 pasków. Paski ułożyć na masie, tak aby były między nimi odstępy, w te puste miejsca wlać tężejącą galaretkę ( w dowolnym smaku i kolorze- ja robiłam z czerwoną), jak zastygnie wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem makowym. Polać polewą czekoladową.
[/code]
[/list]