Ciasto półkruche, spód do tarty

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ku mojej pamięci
dump.gif


2 szklanki mąki
pół kostki margaryny (kostka 250 gram)
pół szklanki cukru
1 zółtko
2-3 łyzki jogurtu naturalnego
proszek do pieczenia - na końcówce łyżeczki
icon_wink.gif


Margaryne posiekać na mniejsze kawałki, dodać resztę składników i zagnieść (na początku do połączenia składników w kruszonkę pomagałam sobie widelcem a później szybko ręką zagniotłam).
Tortownicy nie smarowałam juz niczym, ciasto w dłoniach formowałam w małe "placuszki" i rozkładałam na spodzie. Brzegi podobnie. Mozna dłonie w wodzie umoczyć to ciasto się nie klei do dłoni
icon_wink.gif

Ponakłuwać widelcem (żeby się wybruszenia nie zrobiły). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok. 30 minut - do zrumienienia
icon_wink.gif


Surowe

1_surowe.jpg

Upieczone w tortownicy (mam rozpinaną, ze szklanym dnem - dno owinęłam folią - bałam się, że czasem może być nieszczelna i może coś "lecieć" z dołu
icon_wink.gif
)

2_upieczone.jpg

I tak wygląda
icon_wink.gif


3.jpg

 

Załączniki

  • 1_surowe.jpg
    1_surowe.jpg
    23.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 2_upieczone.jpg
    2_upieczone.jpg
    25.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    23.7 KB · Wyświetleń: 0

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Czytasz w moich myślach. Miałam Cię prosić o przepis jak zobaczyłam zdjęcia
anbetung.gif


Aha, dawałaś na wierzch fasolę, żeby boki nie opadły??
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif


Nie dawałam fasoli. Tylko widelcowałam
icon_wink.gif
Spód i boki. Nic nie opadlo - tak jak widać
icon_wink.gif

Acha ja dalam jogurt, bo nie mialam śmietany ale mam nadzieje,ze to dużej rożnicy nie zrobi
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif


To Twoje też bym zrobiła - ja jeść tego nie będę to może być i więcej tłuszczu
rofl.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Chyba "przepiekłam", bo brzegi troche twardawe wyszły. Jak temu zaradzić
icon_question.gif
Za długo piekłam czy wystarczy przykryc po kilkunastu minutach przykryc folia alu z gory a moze wlaczyc tylko pieczeni dolne
icon_question.gif
gruebel_2.gif

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Myślę, że za długo podpiekałaś sam spód.
Jeśli spód ma być użyty do masy, której się potem już nie podpieka, piecze się go na złoto.
Jeśli masę mamy zamiar jeszcze podpiekać, pozostawiamy spód blady, bo potem to się faktycznie można za bardzo podpalić.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mojego juz nie podpieklama z masą. Dlatego na złoto poszłam. Ale widac za dlugo jednak - co nie znaczy, ze nie zjedli
icon_razz.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
A moim zdaniem ciasto nie jest za bardzo przypieczone - pewna twardość może wynikać z proporcji. Na 2 szkl mąki -czyli jakieś 340 g - masz tylko 125 g margaryny, która i tak zawiera mniej % tłuszczu niż masło. Robiłam już półkruche z takich proporcji i przyznam, że w smaku mnie nie urzekło. Może spróbuj z trochę innego przepisu, np. tego proponowanego przez Joannę?
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Myslalam, ze wystarczajaco jest tej margaryny
gruebel_2.gif

OK bede kombinowac - dam wiecej i wtedy w przepisie poprawie
icon_wink.gif

Dzięki
cvety.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A może za długo i za bardzo zagniotłaś? Bo wtedy też wyjdzie twarde.
Ja zawsze robiąc kruche mieszam suche składniki, dodaję tłuszcz i rozcieram w dłoniach dotąd aż wyjdzie taki piasek, później mokre i dosłownie raz dwa zagniatam byleby się połączyło w całość. Zawsze wychodzi kruchutkie.
Dobrze jest też schłodzić dodatkowo przed ułożeniem w blaszce.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie wiem czy długo czy nie
icon_neutral.gif

Będę musiała widac jeszcze z nim potrenować żeby wyszło idealne
icon_mrgreen.gif

Dzięki za rady - zapamiętam i zastosuje
anbetung.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,374
3,650
113
Przychylam się do opinii Lud_, że ciasto mogło mieć za mało tłuszczu w stosunku do ilości mąki. Osobiście zmniejszyłabym też ilość cukru (do jakichś 2 łyżek), bo zauważyłam, że nadmiar cukru też może powodować twardnienie ciasta.
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif

Spód był OK tylko własnie te boki od góry. Widac na fotce,ze spieczone z tego myslalam,ze moze za dlugo piekłam.
No dobrze. Musze kiedys sie zabrac za nie z poprawkami
icon_wink.gif

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Po prostu musi Pani przestać kombinować
icon_wink.gif
Mówiłam Pani o maśle, z Pani zakombinowała z margaryną
zahnlos.gif
icon_razz.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wiesz sama, ze mialy byc kokosanki a że jajek nie kupilam to sie wzięłam za to a że masła nie mialam to poszła margaryna
dump.gif

rofl.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Ilonko, brzegi sie troche jak piszesz: spiekly, bo ciasto bylo tam ciensze, a wiec wszystko ok.
daumen.gif
Ciasto wyglada wspaniale.
Mysle, ze ciasto kruche jest lepsze drugiego dnia, jak nabierze troche wilgoci po zespoleniu sie z masa. Przynajmniej moje jest zawsze pierwszego dnia troche twardawe. A pieke w proporcjach 1:0,5 maka i maslo.
Im wiecej tluszczu tym bardziej rozplywa sie w ustach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: