Bajaderki

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Nostalgiczne słodkości, łatwe i szybkie w przygotowaniu

baja.jpg

300 g ciasteczek typu petit beurre
200 g rodzynek
200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego
100 ml mleka
100 g masła
100-125 g cukru
4 czubate łyżeczki ciemnego kakao
3-4 krople aromatu rumowego
wiórki kokosowe.


Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Dobrze nadaje się do tego celu tłuczek do mięsa.

W rondlu rozpuścić w mleku masło, dodać cukier, rodzynki, dżem, kakao i aromat.
Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać dokładnie. Wystudzić.
Z masy formować w dłoniach kule wielkości dużej moreli, obtaczać je w wiórkach kokosowych.

Odstawić do lodówki.

Z tej proporcji wychodzi 12 bajaderek.

bajad.jpg
 

Załączniki

  • baja.jpg
    baja.jpg
    113.3 KB · Wyświetleń: 1
  • bajad.jpg
    bajad.jpg
    120.1 KB · Wyświetleń: 1

wokkasz

Member
Gru 31, 2008
206
0
0
ach te twoje zdjęcia Mała_Mi

no cóż... trzeba będzie spróbować
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jakie równiutkie
icon_mrgreen.gif

lecker.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziękuję
icon_biggrin.gif

Masa po wystygnięciu jest bardzo plastyczna, bez problemu można utoczyć równe kuleczki
icon_biggrin.gif
 

Marciszon

Member
Lut 9, 2008
12
0
0
Ile można przechowywać te pyszności?
Chciałabym zrobić z nich prezenciki na świeta ale boje się że się zepsują...

Mała_Mi gdzie dostałaś takie śliczne foremeczki?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Marciszon - tak, jak mówi Wokkasz - to są papilotki do wypieku muffinek
icon_smile.gif
(kupione na allegro, bo w sklepach są przeważnie tylko białe)
Co do przechowywania - moje trzymam w lodówce do 3 dni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Marciszon - można i takie malutkie zrobić. Na allegro można też kupić papilotki do mini-muffinek i wyjdą "rocher"
icon_smile.gif

Masa jest bardzo plastyczna i można z niej robić kulki dowolnej wielkości.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Elu, ogromnie-ogromnie się cieszę
freu.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
bajaderki.JPG
 

Załączniki

  • bajaderki.JPG
    bajaderki.JPG
    86.2 KB · Wyświetleń: 1

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Matko jedyna! Jakie one pyszne!
Cud-miod!!!
lecker.gif


Troche mi sie "pozajaczkowalo"... i zamiast 300 g ciastek, dodalam tylko 200.
Czytalam przepis kilka razy, a i tak widzialam 200 g
icon_rolleyes.gif

-Cala Caritka
icon_rolleyes.gif
icon_mrgreen.gif

Nie mialam z tego powodu zadnego problemu. Masa moze nie byla elastyczna, jak piszesz,
bo troszke sie kleila, -( na prawde troszke)
a i tak mozna bylo uformowac z niej ksztaltne kulki
icon_biggrin.gif


Dzem mialam tylko truskawkowo - ananasowy z proseco, wiec zrobilam z takim, jaki mialam.
Aromat odrzucilam, bo nie mialam. W zamian dodalam 2 lyzki ciemnego rumu.
Aha
icon_mrgreen.gif
I jeszcze rodzynki.
rofl.gif

Zamiast rodzynek ( nie lubie!
icon_mrgreen.gif
) dodalam drobno pokrojone orzechy laskowe.

Bajaderki wyszly na prawde cudne!

I jeszcze mi sie cos przypomnialo.
Zrobilam je duzo mniejsze od moreli.
Moje byly wielkosci, moze orzecha wloskiego i wyszlo mi ok. 48 szt.
icon_biggrin.gif


Wchodza na stale
icon_wink.gif

Dziekuje Mala_Mi za swietny i pyszny przepis
anbetung.gif
bussi.gif
cvety.gif



PICT00_48.JPG

~ w przekroju
icon_wink.gif


PICT002_5.JPG
 

Załączniki

  • PICT00_48.JPG
    PICT00_48.JPG
    92.4 KB · Wyświetleń: 1
  • PICT002_5.JPG
    PICT002_5.JPG
    46.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Caritko, cudowne Ci wyszły! Ogromnie się cieszę!
freu.gif

co do mnie - ja też ostatnio sam rum dawałam, a nie aromat. Orzechów osobiście nie mogę - unikam ich ze względu na uczulenie, ale nie wątpię, że tu bardzo pasują i świetnie smakują
icon_smile.gif

Jeszcze raz powiem: strasznie się cieszę, że Ci przypadły do gustu
icon_biggrin.gif
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mała_Mi @ 2 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=995755Caritko, cudowne Ci wyszły! Ogromnie się cieszę!
freu.gif

co do mnie - ja też ostatnio sam rum dawałam, a nie aromat. Orzechów osobiście nie mogę - unikam ich ze względu na uczulenie, ale nie wątpię, że tu bardzo pasują i świetnie smakują
icon_smile.gif

Jeszcze raz powiem: strasznie się cieszę, że Ci przypadły do gustu
icon_biggrin.gif
bussi.gif
Dzieki, Mi
icon_biggrin.gif
bussi.gif


Nigdy nie mrozilam zadnych trufelkow tego typu, ale z tymi "zaeksperymentowalam"
icon_wink.gif

Musze powiedziec, ze daja sie swietnie zamrazac, choc nie zamrazaja sie "na kosc". Pewnie przez rum
icon_wink.gif

Zaraz po wyciagnieciu z zamrazalnika, Maz sprobowal i powiedzial, ze sa tak samo pyszne, jak przed zamrozeniem.
Zostawilam dwa "na wierzchu", zeby zobaczyc, jakie beda po calkowitym rozmrozeniu, ale kurcze.... nie dotrwaly
icon_rolleyes.gif

Maz mi je wcial, za nim zdazyly sie rozmrozic
icon_evil.gif
rofl.gif

Mysle jednak, ze nawet po calkowitym rozmrozeniu nic sie z nimi nie stanie.
Przy nastepnej okazji, sprobuje zamrozic i rozmrozic jeszcze raz.
icon_wink.gif
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Mi pyszne i fajne w przygotowaniu, ciastka mielilam robotem wiec poszlo migiem
icon_smile.gif
anbetung.gif
 

Załączniki

  • P1030037.JPG
    P1030037.JPG
    167.2 KB · Wyświetleń: 0