Tort węgierski

wokkasz

Member
Gru 31, 2008
206
0
0
Nigdy nie robiłem tego tortu, ale moja mam robi go bardzo często. Jest to mój ulubiony tort ;)



Torcik węgierski

Ciasto:
5 białek ubić, dodać niecałą szklankę cukru, dodać żółtka(5), 3 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i sody

Masa:
2 galaretki (ciemne- np. wiśniowa lub jagodowa) rozpuścić w ½ l gotowanej wody, 4 całe jajka + 1 ½ szklanki cukru ubić na parze i ostudzić. 2 kostki masła utrzeć na puszysta masę, dodać ubitą na parze masę, 4 czubiaste łyżki kakao, 200mml spirytusu lub koniaku plus gęsta płynną galaretkę + 3 szklanki wydrążonych wiśni lub czarnej porzeczki, wymieszać.

Ciasto nasączyć, poprzekładać masą.

Ja osobiście wolę z wiśniami:
 

Załączniki

  • Obraz_176.jpg
    Obraz_176.jpg
    52.8 KB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
wokkasz @ 13 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=8732901 łyżeczkę proszku do pieczenia i sody
Razem 1 lyzeczke czy po 1 lyzeczce
icon_question.gif


wokkasz @ 13 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873290Ja osobiście wolę z wiśniami:
Tez bym z wisniami wolala
fiesgrins.gif

lecker.gif
 

wokkasz

Member
Gru 31, 2008
206
0
0
wszystko się zgadza, tego nawet bardzo nie czuć w cieście, możesz dać troszkę mniej i zrobić rzadszą galaretkę ;)