Dżem wschodni

olela

Member
Gru 14, 2007
31
0
6
Przepis znaleziony na stronie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego link

Składniki:
  1. 1,5 kg śliwek
  2. 0,5 kg gruszek (bergamotek)
  3. 0,5 kg jabłek antonówek
  4. 1 kg cukru
  5. kilka goździków
  6. łyżeczka cynamonu
  7. 2 kawałki laski wanilii
  8. skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Śliwki wydrylować, jabłka i gruszki obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Owoce wymieszać, przesypać cukrem i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do rondla i podgrzewać do 2 godzin, (po godzinie dodając przyprawy aromatyczne). Skórkę pomarańczową pokroić drobno i dodać pod koniec gotowania. Przełożyć do słoików i zamknąć.

Moje uwagi:
- dałam gruszki konferencja (twarde, słodkie)
- ilość cukru jak zwykle trzeba dopasować do własnych upodobań (przy bardzo dojrzałych śliwkach z powodzeniem wystarczy 70-80 dag)
- gotowałam dłużej bo po przepisowym czasie konsystencja bardziej przypominała kompot niż dżem
- goździki i pokrojoną laskę wanilii gotowałam w bawełnianym woreczku i wyłowiłam wcześniej (smak przypraw jak dla mnie był dostatecznie intensywny)
- jabłka i gruszki się nie rozgotowały, więc przed wrzuceniem skórki otartej z 1 pomarańczy potraktowałam dżem żyrafą
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Tam jest więcej ciekawych przepisów, dziekuję za tego linka bo się przyda.
 

JoannaZ

Member
Cze 13, 2008
29
0
1
Zrobiłam w październiku - jak jeszcze były śliwki.
Najbardziej smakuje mężowi
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 003.JPG
    003.JPG
    27 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: