Przepis na ten deser pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie". Ponieważ wszystkie składniki miałam w domu, zaraz go wypróbowałam. Doskonale nadaje się na zakończenie bardziej uroczystego obiadu. Ja zjadłam po codziennym obiedzie i smakował znakomicie. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
4 średnie twarde gruszki (z ogonkami)
cytryna
3/4 l czerwonego wina (brałam półwytrawne)
15 dkg cukru
laska cynamonu
4 orzechy włoskie
Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki. Cytrynę kroimy w plasterki (usuwając pestki), wkładamy do garnka razem z winem, cukrem oraz cynamonem i doprowadzamy do zagotowania. Pozostawiamy na malutkim ogniu przez 10 minut. Laskę cynamonu i plasterki cytryny wyławiamy, a do wina wkładamy gruszki, układając je obok siebie. Powinny być całkowicie przykryte winem. Garnek przykrywamy i na słabym ogniu gotujemy je przez około 10 minut. Gruszki wyjmujemy z sosu i układamy na talerzach lub w pucharkach (ogonkami do góry). Wino nadal gotujemy ( na większym ogniu), aż powstanie dosyć gęsty syrop. Dodajemy orzechy przekrojone na połówki i gorącym sosem winno - orzechowym polewamy gruszki.
Składniki
4 średnie twarde gruszki (z ogonkami)
cytryna
3/4 l czerwonego wina (brałam półwytrawne)
15 dkg cukru
laska cynamonu
4 orzechy włoskie
Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki. Cytrynę kroimy w plasterki (usuwając pestki), wkładamy do garnka razem z winem, cukrem oraz cynamonem i doprowadzamy do zagotowania. Pozostawiamy na malutkim ogniu przez 10 minut. Laskę cynamonu i plasterki cytryny wyławiamy, a do wina wkładamy gruszki, układając je obok siebie. Powinny być całkowicie przykryte winem. Garnek przykrywamy i na słabym ogniu gotujemy je przez około 10 minut. Gruszki wyjmujemy z sosu i układamy na talerzach lub w pucharkach (ogonkami do góry). Wino nadal gotujemy ( na większym ogniu), aż powstanie dosyć gęsty syrop. Dodajemy orzechy przekrojone na połówki i gorącym sosem winno - orzechowym polewamy gruszki.