Naleśniki z jabłkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Idealne do podania na przykład po zupie jarzynowej, jest wtedy wspaniały obiad. Przepis z Burdy - Agencja Muza. Ja zrobiłam z połowy porcji, a podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
3 jabłka
1 - 2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
sok z 1/2 cytryny
1 kieliszek rumu
20 dkg mąki
4 jajka (żółtka i białka osobno)
szklanka (1/4 l) wody lub mleka ( z wodą są bardziej chrupiące)
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki masła

Jabłka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w krążki. Cukier mieszamy z cynamonem, sokiem z cytryny i rumem. Maczamy w tym jabłka i odstawiamy na 10 minut. Na ciasto naleśnikowe mieszamy mąkę z żółtkami, wodę lub mleko i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, wlewamy ciasto naleśnikowe, na wierzchu każdego naleśnika układamy ciasno krążki jabłka; odwracamy, gdy spód będzie brązowy. Posypujemy cukrem z cynamonem i podajemy.