Malinowy curd

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Używałam go do sernika. Ale dodatkowo wpisuję tutaj, aby można było łatwiej odnaleźc

curd2.JPG

* 3/4 szklanki puree malinowego (maliny przetrzec przez gęste sito, aby nie wpadły pesteczki)
* 1/4 soku z cytryny ( 1 duża , soczysta cytryna)
* 3/4 szklanki cukru
* 6 jajek
* 100 g masła

Do rondelka wlać puree z malin i sok z cytryny. Postawić na małym ogniu i podgrzewać. Jajka dobrze wymieszać z cukrem. Masło pokroić na malutkie kawałeczki. Do utartych jajek wlewać pomału, ciągle mieszając, gorącą mieszankę malin i soku cytrynowego. Postawić teraz na malutkim ogniu i wciąż mieszając, dodajemy kawałeczki masła. Po kilku minutach, masa powinna zacząć gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy szczelnie wierzch curdu folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu przełożyć do słoiczków i dobrze przykryć.

curd3.JPG
 

Załączniki

  • curd2.JPG
    curd2.JPG
    72.7 KB · Wyświetleń: 10
  • curd3.JPG
    curd3.JPG
    78.3 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, że ten curd jest cudowny
icon_wink.gif
Gdybym miała teraz maliny to na pewno nie zwlekałabym z powtórką
icon_lol.gif