Tort (placek) finlandzki

Alambra

Member
Kwi 11, 2009
11
0
0
Przepis koleżanki mojej babci, który robimy od lat.

TORT FINLANDZKI

Ciasto
125g masła
125g cukru
5 łyżek śmietany słodkiej ( zastąpienie jej mlekiem daje nieco inną faktuę ciasta)
3 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mąki

masło ucieramy z cukrem, następnie z żółtkami. Dodajemy śmietanę, na koniec mąkę z proszkiem. Porcję ciasta dzielimy na dwie w miarę równe części. Połową masy wysmarowujemy 24 cm tortownicę wyłożoną na spodzie gazetą albo papierem do pieczenia. Wychodzi dośc cieńka warstwa.

ciasto1.JPG

pieczemy na złotawy kolor przez 12 min w temp. 180 stopni C

Beza
3 białka
150g cukru

w trakcie pieczenia placka ubijamy bezę. Następnie natychmiast po wyjeciu, na gorące ciasto rozsmarowujemy połowę bezy.

ciasto2.JPG

Ciasto ląduje na kolejne 10 min do 180 stopni C. Tak samo postępujemy z drugim plackiem, który z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi

Placki następnie muszą ostygnąć.
ciasto3.JPG

Masa wiśniowa:
430 g wiśni
1/4l soku z wiśni
1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżka cukru - opcjonalnie jeśli wiśnie są strasznie kwaśne

Zagotowujemy sok tak jak budyń albo kisiel. Na koniec dodajemy wiśnie, mieszamy. odstawiamy do wystygnięcia.

Krem:
450/500ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
3-4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy następnie i rozpuszczamy. Kremówkę należy ubić, następnie wmieszać żelatynę.

ciasto4.JPG

Masą smarujemy spodni placek, następnie wykładamy wiśnie i resztę kremówki.

ciasto5.JPG

Na góre kładziemy placek z płatkami migdałowymi.
Teraz ciasto musi poleżeć z dwie godziny w zimnie, żeby kremówka nam się scięła.

ciasto6.JPG

To już gotowe ciasto. Pyszne i zwykle nie wytrzymuje jednego dnia:)

Smacznego!
 

Załączniki

  • ciasto1.JPG
    ciasto1.JPG
    62.4 KB · Wyświetleń: 3
  • ciasto2.JPG
    ciasto2.JPG
    63.1 KB · Wyświetleń: 3
  • ciasto3.JPG
    ciasto3.JPG
    106.7 KB · Wyświetleń: 3
  • ciasto4.JPG
    ciasto4.JPG
    79.2 KB · Wyświetleń: 3
  • ciasto5.JPG
    ciasto5.JPG
    75 KB · Wyświetleń: 3
  • ciasto6.JPG
    ciasto6.JPG
    107.8 KB · Wyświetleń: 3

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Apetyczny torcik
mniam.gif

 

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
Torcik super, ale czemu on się nazywa finlandzki a nie np fiński?
denknach.gif
dontknow.gif
zwinker2.gif
 

Alambra

Member
Kwi 11, 2009
11
0
0
burek @ 5 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=897691Torcik super, ale czemu on się nazywa finlandzki a nie np fiński?
denknach.gif
dontknow.gif
zwinker2.gif
Z prozaicznego powodu : jestem Ślązaczką a u nas to nigdy, szczególnie gdy przekazuje to ktoś starszy, nie wiadomo jaka jest prawdziwa wymowa Polska. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale wierzcie mi na słowo, po prostu tak jest:) Można przyjąć to jako nazwę zwyczajową:D
Dziękuję za docenienie, zdecydowanie bardziej jest doceniany, gdy już robiony.
icon_smile.gif

Życzę smacznego!
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Fajny ten torcik. Zastanawiam się czy zamiast robienia masy wiśniowej moznaby użyć frużeliny? Czy też ona ma być bardziej ścięta, gęstsza?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Forma "finlandzki" też jest prawidłowa. "Fiński" odnosi się do narodowości, "finlandzki" do państwa.