Kotleciki a'la gołąbki

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
składniki kotlecików:
~~~~~~~~~~~~~

* 60 dag białej kapusty
* 35 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
* 15 dag zmielonej piersi z kurczaka (1 szt.)
* 1 spora cebula
* 1 duża papryka czerwona
* niepełna szkl. kaszy manny
* 150 g suchego ryżu (1,5 woreczka)
* pęczek koperku
* 2 jajka
* 3-4 ząbki czosnku
* łyżka vegety
* sporo pieprzu

składniki sosu pomidorowego:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* słoiczek (200ml) koncentratu pomidorowego
* 2 kostki rosołowe
* 2 szklanki soku wielowarzywnego (przecierowego) z kartonu
* gorąca woda (do poziomu kotlecików)

składniki sosu pieczarkowego:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* 500 g pieczarek
* 2 kostki rosołowe grzybowe
* zupa pieczarkowa w proszku (na 750ml wody)
* gorąca woda (do poziomu kotlecików)
* kilka ziarenek ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* pieprz
* mąka ziemniaczana
* 1-2 żółte papryki

****************************************

Kapustę rozdrobnić malakserem razem z papryką.
Cebulę drobno posiekać, zrumienić i dodać do rozdrobnionej kapusty. Wsypać posiekany koperek, przyprawy, mięso mielone i dokładnie wyrobić masę. Doprawić do smaku. Dodać ryż gotowany przez 5 minut oraz kaszkę mannę.

Z gotowej masy uformować podłużne kotleciki, opanierować w mące pszennej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Wersja pomidorowa:
Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami kolorowej papryki i zalać płynem przygotowanym z koncentratu, kostek rosołowych, gorącej wody, pieprzu oraz soku wielowarzywnego.
Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut.

Wersja pieczarkowa:
Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami żółtej papryki i pieczarek, po czym zalać płynem przygotowanym z rozcieńczonej zupy pieczarkowej, kostek rosołowych grzybowych, gorącej wody i pieprzu.
Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.
 

Załączniki

  • kotleciki_a_la_golabki_w_sosie.jpg
    kotleciki_a_la_golabki_w_sosie.jpg
    65 KB · Wyświetleń: 0
  • kotleciki_a_la_golabki_w_sosie.jpg
    kotleciki_a_la_golabki_w_sosie.jpg
    70.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nielegalna

Member
Sty 30, 2008
23
0
1
Pycha
icon_smile.gif
wprawdzie nie zapiekałam jeszcze
icon_smile.gif
ale z patelni też są pyszne
icon_smile.gif
jutro zapiekę, bo tych kotlecików to mi wyszło bardzo dużo
icon_smile.gif
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Polecam.

A tak wyglądały na moim talerzu.

Pseudo_go__bki.JPG

Można je także swobodnie zamrozić.
 

Załączniki

  • Pseudo_go__bki.JPG
    Pseudo_go__bki.JPG
    325.2 KB · Wyświetleń: 0