- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
składniki kotlecików:
~~~~~~~~~~~~~
* 60 dag białej kapusty
* 35 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
* 15 dag zmielonej piersi z kurczaka (1 szt.)
* 1 spora cebula
* 1 duża papryka czerwona
* niepełna szkl. kaszy manny
* 150 g suchego ryżu (1,5 woreczka)
* pęczek koperku
* 2 jajka
* 3-4 ząbki czosnku
* łyżka vegety
* sporo pieprzu
składniki sosu pomidorowego:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* słoiczek (200ml) koncentratu pomidorowego
* 2 kostki rosołowe
* 2 szklanki soku wielowarzywnego (przecierowego) z kartonu
* gorąca woda (do poziomu kotlecików)
składniki sosu pieczarkowego:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* 500 g pieczarek
* 2 kostki rosołowe grzybowe
* zupa pieczarkowa w proszku (na 750ml wody)
* gorąca woda (do poziomu kotlecików)
* kilka ziarenek ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* pieprz
* mąka ziemniaczana
* 1-2 żółte papryki
****************************************
Kapustę rozdrobnić malakserem razem z papryką.
Cebulę drobno posiekać, zrumienić i dodać do rozdrobnionej kapusty. Wsypać posiekany koperek, przyprawy, mięso mielone i dokładnie wyrobić masę. Doprawić do smaku. Dodać ryż gotowany przez 5 minut oraz kaszkę mannę.
Z gotowej masy uformować podłużne kotleciki, opanierować w mące pszennej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Wersja pomidorowa:
Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami kolorowej papryki i zalać płynem przygotowanym z koncentratu, kostek rosołowych, gorącej wody, pieprzu oraz soku wielowarzywnego.
Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut.
Wersja pieczarkowa:
Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami żółtej papryki i pieczarek, po czym zalać płynem przygotowanym z rozcieńczonej zupy pieczarkowej, kostek rosołowych grzybowych, gorącej wody i pieprzu.
Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.
~~~~~~~~~~~~~
* 60 dag białej kapusty
* 35 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
* 15 dag zmielonej piersi z kurczaka (1 szt.)
* 1 spora cebula
* 1 duża papryka czerwona
* niepełna szkl. kaszy manny
* 150 g suchego ryżu (1,5 woreczka)
* pęczek koperku
* 2 jajka
* 3-4 ząbki czosnku
* łyżka vegety
* sporo pieprzu
składniki sosu pomidorowego:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* słoiczek (200ml) koncentratu pomidorowego
* 2 kostki rosołowe
* 2 szklanki soku wielowarzywnego (przecierowego) z kartonu
* gorąca woda (do poziomu kotlecików)
składniki sosu pieczarkowego:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* 500 g pieczarek
* 2 kostki rosołowe grzybowe
* zupa pieczarkowa w proszku (na 750ml wody)
* gorąca woda (do poziomu kotlecików)
* kilka ziarenek ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* pieprz
* mąka ziemniaczana
* 1-2 żółte papryki
****************************************
Kapustę rozdrobnić malakserem razem z papryką.
Cebulę drobno posiekać, zrumienić i dodać do rozdrobnionej kapusty. Wsypać posiekany koperek, przyprawy, mięso mielone i dokładnie wyrobić masę. Doprawić do smaku. Dodać ryż gotowany przez 5 minut oraz kaszkę mannę.
Z gotowej masy uformować podłużne kotleciki, opanierować w mące pszennej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Wersja pomidorowa:
Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami kolorowej papryki i zalać płynem przygotowanym z koncentratu, kostek rosołowych, gorącej wody, pieprzu oraz soku wielowarzywnego.
Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut.
Wersja pieczarkowa:
Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przekładając kawałkami żółtej papryki i pieczarek, po czym zalać płynem przygotowanym z rozcieńczonej zupy pieczarkowej, kostek rosołowych grzybowych, gorącej wody i pieprzu.
Ogrzewać zawartość garnka na sporym płomieniu, a kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić (na minimalnym) przez 40-60 minut.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: