- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Można uznać, że ten sos nigdy nie smakuje tak samo. Jego smak i kolor zależą od tego, na jakie zioła i dodatki mamy akurat smaka.
W moim domu stanowi żelazną bazę do surówek.
1/4 szkl oleju (najlepiej tłoczony na zimno)
wody przegotowanej o połowę mniej niż oleju,
1 ząbek czosnku,
sok z połówki niewielkiej cytryny, (czasem pomijam ten składnik)
sól,
pieprz ziołowy lub czarny,
lubczyk sproszkowany lub świeży ,
ewentualnie zioła, np. prowansalskie, majeranek, bazylia, oregano, kminek…
W zależności od własnych upodobań smakowych.
Olej i wodę wymieszać, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz i sól w takiej ilości, by sos miał smak intensywny.
Surówkę dowolną przygotować, obok w naczyniu do sosów podać sos i polewać surówkę tuż przed spożyciem.
U nas najczęstszymi surówkami są:
W moim domu stanowi żelazną bazę do surówek.
1/4 szkl oleju (najlepiej tłoczony na zimno)
wody przegotowanej o połowę mniej niż oleju,
1 ząbek czosnku,
sok z połówki niewielkiej cytryny, (czasem pomijam ten składnik)
sól,
pieprz ziołowy lub czarny,
lubczyk sproszkowany lub świeży ,
ewentualnie zioła, np. prowansalskie, majeranek, bazylia, oregano, kminek…
W zależności od własnych upodobań smakowych.
Olej i wodę wymieszać, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz i sól w takiej ilości, by sos miał smak intensywny.
Surówkę dowolną przygotować, obok w naczyniu do sosów podać sos i polewać surówkę tuż przed spożyciem.
U nas najczęstszymi surówkami są:
- starta na drobnej tarce kapusta i marchew,
- starta 'włoszczyzna'
- sałata lodowa z papryką i ogórkiem
- seler naciowy z paluszkami surimi i papryką
Ostatnią edycję dokonał moderator: