sos do surówek*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Można uznać, że ten sos nigdy nie smakuje tak samo. Jego smak i kolor zależą od tego, na jakie zioła i dodatki mamy akurat smaka.
W moim domu stanowi żelazną bazę do surówek.


1/4 szkl oleju (najlepiej tłoczony na zimno)
wody przegotowanej o połowę mniej niż oleju,
1 ząbek czosnku,
sok z połówki niewielkiej cytryny, (czasem pomijam ten składnik)
sól,
pieprz ziołowy lub czarny,
lubczyk sproszkowany lub świeży ,
ewentualnie zioła, np. prowansalskie, majeranek, bazylia, oregano, kminek…



W zależności od własnych upodobań smakowych.

Olej i wodę wymieszać, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz i sól w takiej ilości, by sos miał smak intensywny.

Surówkę dowolną przygotować, obok w naczyniu do sosów podać sos i polewać surówkę tuż przed spożyciem.

U nas najczęstszymi surówkami są:
  • starta na drobnej tarce kapusta i marchew,
  • starta 'włoszczyzna'
  • sałata lodowa z papryką i ogórkiem
  • seler naciowy z paluszkami surimi i papryką
przepis na ten uniwersalny sos pochodzi z książki Lidii Aleksandry Sazdkowskiej "Kuchnia weganki"

 
Ostatnią edycję dokonał moderator: