Farfelki

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
festiwal_kuchni_zydowskiej_2010_thumb_1_.jpg
Przepis znalazłam w takim ręcznie pisanym zeszycie z przepisami , co to sobie zapisywałam ciekawe przepisy, przepis czekał na realizację w mojej kuchni ok -16 20 lat
icon_mrgreen.gif

Farfelki czyli żydowskie kluseczki

1/2 kg maki
2 jajka
ok. pół szklanki wody
oraz
oliwa
cebula


Z jajek , maki i wody zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach (można przed ,żeby łatwiej się tarło włożyć do zamrażalnika na ok godzinę )
Farfelki uciera się na blachę posypana mąką ( ja na blachę najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia , a dopiero posypałam mąką ) i rumieni w piekarniku, mi ok 15 minut to zajęło w 180 stopniach
Na oliwie zrumienić posiekaną cebule ( ja dałam dwie cebule ) i do tego dosypujemy farfelki.
Po czym zalewamy wrzącą osoloną wodą (proporcja 1 :1 ) i wstawiamy na 25 minut do piekarnika ( ja piekłam w temperaturze ok 170 stopni C), aż ciasto wchłonie wodę i będzie zdatne do spożycia

Ja podałam z sosem pieczarkowym ,ale można chyba prawie ze wszystkim
 

Załączniki

  • festiwal_kuchni_zydowskiej_2010_thumb_1_.jpg
    festiwal_kuchni_zydowskiej_2010_thumb_1_.jpg
    13.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Baardzo Ci dziękuję. Zapowiadają się pysznie.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Chętnie bym się za nie wzięła choćby jutro, ale nie wiem, co to "raz"...
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Margot, kluseczki zapowiadaja sie cudnie, tez zrobie, jak sie tylko uporam z zaleglosciami.