Przepis znalazłam w miesięczniku Kuchnia. Zaciekawił mnie jego skład i zastosowanie, więc zrobiłam do pieczonego kurczaka. Okazał się przydatny i do innych potraw.
Składniki
2 banany (30 dkg)
1/2 szklanki majonezu
3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki do kawy miodu
sól
Banany obieramy. Pół banana kroimy w plasterki i skrapiamy łyżeczką soku z cytryny, resztę miksujemy z pozostałym sokiem z cytryny, łączymy z majonezem, jogurtem, curry oraz miodem, przyprawiamy solą i mieszamy. Sos podajemy w sosjerce, przybrany plasterkami banana. Świetnie pasuje do pieczonych mięs oraz drobiu.
Składniki
2 banany (30 dkg)
1/2 szklanki majonezu
3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki do kawy miodu
sól
Banany obieramy. Pół banana kroimy w plasterki i skrapiamy łyżeczką soku z cytryny, resztę miksujemy z pozostałym sokiem z cytryny, łączymy z majonezem, jogurtem, curry oraz miodem, przyprawiamy solą i mieszamy. Sos podajemy w sosjerce, przybrany plasterkami banana. Świetnie pasuje do pieczonych mięs oraz drobiu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: