Naleśniki z płatkami żytnimi

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Przepis z tej strony i pasta
Bardzo smaczne , może nie są jakieś fotogeniczne ale są przepyszne
( zdjęcia będą ciut później ok wtorku ,środy)
Naleśniki z płatkami żytnimi
Składniki (na około 10 naleśników):
ˇ 2 jajka
ˇ 1/2 l mleka( ja dałam pół na pół wodę i mleko)
ˇ 1 szklanka mąki
ˇ 2 łyżki płatków żytnich
ˇ 1 łyżeczka cukru
ˇ 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
ˇ 1/2 łyżeczki soli
ˇ oliwa z oliwek/olej do smażenia
Jajka wbijamy do mleka i miksujemy, dodajemy cukier, miksujemy następnie przyprawy, płatki i mąkę miksujemy najpierw powoli, aby mąka się nie wzbijała, potem na szybszych obrotach. Ciasto powinno mieć zawiesinową konsystencję, ściekać swobodnie z łyżki, ale powoli i ciągłym strumieniem. Olej rozgrzewamy na patelni. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto (pełną łyżkę wazową) i rozlewamy po całej patelni. Smażymy na brązowo z obu stron
z nadzieniem
Pasta z soczewicy (do naleśników i do kanapek)
ˇ 250g soczewicy drobnej czerwonej
ˇ 1 cebula
ˇ 2 ząbki czosnku
ˇ przyprawa typu vegeta( ja dołam taka kostkę bez glutaminu sodu)
ˇ pieprz czarny mielony i ziołowy- do smaku
ˇ 1/2 łyżeczki lub cała łyżeczka cząbru
ˇ 1-2 łyżki oliwy
ˇ 1 łyżeczka kurkumy lub curry
Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć na patelni. Soczewicę wypłukać, zalać wodą do wysokości 1 ˝ cm ponad poziom soczewicy, dodać oliwę i gotować. W międzyczasie posiekać czosnek. Gdy zacznie wrzeć dodajemy czosnku i przyprawy. ImageGotujemy jeszcze trochę aż soczewicę będzie można łatwo rozetrzeć łyżką na masę. Na koniec dodajemy cebulę. Jeśli masa jest zbyt sucha i trudna do rozsmarowania, można dodać więcej wody lub oliwy.(pasta jest pyszna do wyjadania nawet łyżeczką )

dzien_chleba_200.jpg
 

Załączniki

  • dzien_chleba_200.jpg
    dzien_chleba_200.jpg
    135.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: