- Lip 5, 2008
- 12
- 0
- 0
Przepis został zapożyczony z dawno wydanej gazety Claudii.
Torcik robiłam kilka razy i jest super, delikatny i świeży. POLECAM.
Składniki na biszkopt:
8 jajek
1.5 szkl. mąki (mieszamy pół na pół, czyli mąka tortowa i mąka ziemniaczana)
1,5 szkl.cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
Przełożenie i dekoracje:
kilogram świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
3/4 jogurtu brzoskwiniowego (według uznania)
2 łyżki cukru pudru
2 cukry waniliowe
8 łyżek likieru kokosowego
7 łyżek żelatyny
2 łyżki mleka
300 ml śmietany kremówki 36%
100 ml soku brzoskwiniowego
200 ml śmietany kremówki 36%
op. usztywniacza do śmietany
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno (pod koniec dodajemy cukier) na puszystą masę. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa sie połączy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki z masą. Pieczemy 30-35 min 180 st C. Tortownica 26 cm.
Przełożenie i krem:
Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym, 4 łyżkami likieru. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Jogurt mieszamy z śmietaną na jednolitą masę. Brzoskwinie umyć, zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki. Pokroić w cząstki. Jeżeli używamy brzoskwiń z puszki, to odlewamy sok, który wykorzystamy do nasączenia biszkoptów.
Biszkopt przekrawamy na 3 części .Nasączamy sokiem z brzoskwiń wymieszanym z 4 łyżkami likieru. Na dolny biszkopt nałożyć 5 łyżek kremu i kładziemy brzoskwinie pocięte w cząstki (można parę kawałeczków zostawić do ozdoby tortu). Na brzoskwinie kładziemy 5 łyżek kremu tak, aby dobrze zakrył owoce. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy blat, kładziemy pozostały krem, przykrywamy trzecim blatem, dociskamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem. Smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy według uznania.
Torcik robiłam kilka razy i jest super, delikatny i świeży. POLECAM.
Składniki na biszkopt:
8 jajek
1.5 szkl. mąki (mieszamy pół na pół, czyli mąka tortowa i mąka ziemniaczana)
1,5 szkl.cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
Przełożenie i dekoracje:
kilogram świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
3/4 jogurtu brzoskwiniowego (według uznania)
2 łyżki cukru pudru
2 cukry waniliowe
8 łyżek likieru kokosowego
7 łyżek żelatyny
2 łyżki mleka
300 ml śmietany kremówki 36%
100 ml soku brzoskwiniowego
200 ml śmietany kremówki 36%
op. usztywniacza do śmietany
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno (pod koniec dodajemy cukier) na puszystą masę. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa sie połączy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki z masą. Pieczemy 30-35 min 180 st C. Tortownica 26 cm.
Przełożenie i krem:
Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym, 4 łyżkami likieru. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Jogurt mieszamy z śmietaną na jednolitą masę. Brzoskwinie umyć, zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki. Pokroić w cząstki. Jeżeli używamy brzoskwiń z puszki, to odlewamy sok, który wykorzystamy do nasączenia biszkoptów.
Biszkopt przekrawamy na 3 części .Nasączamy sokiem z brzoskwiń wymieszanym z 4 łyżkami likieru. Na dolny biszkopt nałożyć 5 łyżek kremu i kładziemy brzoskwinie pocięte w cząstki (można parę kawałeczków zostawić do ozdoby tortu). Na brzoskwinie kładziemy 5 łyżek kremu tak, aby dobrze zakrył owoce. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy blat, kładziemy pozostały krem, przykrywamy trzecim blatem, dociskamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem. Smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy według uznania.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: