Tort brzoskwiniowy z kremem kokosowym

macius565

Member
Lip 5, 2008
12
0
0
Przepis został zapożyczony z dawno wydanej gazety Claudii.
Torcik robiłam kilka razy i jest super, delikatny i świeży. POLECAM.


Składniki na biszkopt:


8 jajek
1.5 szkl. mąki (mieszamy pół na pół, czyli mąka tortowa i mąka ziemniaczana)
1,5 szkl.cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych

Przełożenie i dekoracje:

kilogram świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
3/4 jogurtu brzoskwiniowego (według uznania)
2 łyżki cukru pudru
2 cukry waniliowe
8 łyżek likieru kokosowego
7 łyżek żelatyny
2 łyżki mleka
300 ml śmietany kremówki 36%
100 ml soku brzoskwiniowego
200 ml śmietany kremówki 36%
op. usztywniacza do śmietany

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno (pod koniec dodajemy cukier) na puszystą masę. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa sie połączy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki z masą. Pieczemy 30-35 min 180 st C. Tortownica 26 cm.

Przełożenie i krem:
Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym, 4 łyżkami likieru. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Jogurt mieszamy z śmietaną na jednolitą masę. Brzoskwinie umyć, zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki. Pokroić w cząstki. Jeżeli używamy brzoskwiń z puszki, to odlewamy sok, który wykorzystamy do nasączenia biszkoptów.
Biszkopt przekrawamy na 3 części .Nasączamy sokiem z brzoskwiń wymieszanym z 4 łyżkami likieru. Na dolny biszkopt nałożyć 5 łyżek kremu i kładziemy brzoskwinie pocięte w cząstki (można parę kawałeczków zostawić do ozdoby tortu). Na brzoskwinie kładziemy 5 łyżek kremu tak, aby dobrze zakrył owoce. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy blat, kładziemy pozostały krem, przykrywamy trzecim blatem, dociskamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem. Smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy według uznania.

 

Załączniki

  • DSC_0142.JPG
    DSC_0142.JPG
    1.7 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0074.jpg
    DSC_0074.jpg
    259.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
To ten biszkopt w końcu na dwie czy na trzy części trzeba przekroić? Bo przepis jest trochę nieścisły i do tego kompletnie nijak się ma się do zdjęcia...
 

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
hmm, co do ortografii: "świeży", "zapożyczony", "nie zauważyłam"

w przepisie napisałaś:

"300 ml śmietany kremówki 36%
100 ml soku brzoskwiniowego
200 ml śmietany kremówki 36%"

to ile właściwie potrzebujemy śmietany?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Nikko, publiczne wskazywanie błędów jest niezgodne z regulaminem.
Uprzejmie proszę, abyś się z nim zapoznała:

https://www.cincin.cc/index.php?act=boardrules

Co do śmietany, potrzeba jej tyle, ile jest podane.
Część idzie do kremu, część do dekoracji tortu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: