Gulasz węgierski

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam go z przepisu znalezionego w Burdzie - Agencja Muza. Smakuje, jak wiekszośc potraw węgierskich, znakomicie. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
75 dkg karkówki wołowej
25 dkg cebuli
1 łyżka smalcu
1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
1 czubata łyżeczka soli (tutaj ostrożnie, lepiej solić do własnego smaku)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka czerwonego wina (brałam półwytrawne)
trochę skórki z cytryny (jakieś 4 - 5 cm, sama żółta)
3/4 łyżeczki kminku
1 płaska łyżeczka majeranku
1/2 ząbka czosnku (dałam cały)

Mięso pokroić w kostkę mniej więcej 3 cm. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na smalcu. Dodajemy paprykę, soli do smaku, koncentrat pomidorowy i mięso. Dokładnie mieszamy. Gulasz przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny, dolewając stopniowo wino. W tym czasie siekamy bardzo drobno skórkę cytrynową ( można od razu zetrzeć na drobnej tarce około 1 płaskiej łyżeczki). Skórkę, kminek, majeranek i czosnek dodajemy do gulaszu na pół godziny przed końcem duszenia. Próbujemy czy mięso jest miękkie i podajemy z aromatycznym sosem do klusek, makaronów lub ziemniaków z wody. Do tak podanego gulaszu pasują sałaty lub surówki rozmaicie przyprawione.