Biscotti dyniowo zurawinowe

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z bloga Confessions of tart , zmienilam kilka elementow dlatego po oryginal odsylam do zrodla.

DSC03248.JPG


Skladniki;
340 g maki
2 lyzeczki przyprawy mixed spice (mozna zastapic przyprawa do piernika)
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja, zoltka oddzielone od bialek
70 g cukru
50 g miazszu dyni utartego na puree
170 g masla, roztopionego
1/4 lyzeczki ekstraktu wanilii
70 g orzechow pekan
50 g suszonych zurawin
30 g rodzynek (odmiana o zlotym kolorze)
Wykonanie;
Czas wykonania to ok 20 min plus pieczenie.
Piekarnik nastawic na 170C. Do miski wsypac make, proszek do pieczenia, przyprawe mixed spice i sol. W drugiej misce ubic bialka na sztywno, nastepnie wsypywac po lyzce cukru (zywajac tylko 35 g) nie zatrzymujc pracy miksera. W innym naczyniu utrzec zoltka z reszta cukru. Wmieszac puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Cala mase przelac do bialek i delikatnie zamieszac. Dodac roztopione i schlodzone maslo, zurawiny, rodzynki i orzechy, zamieszac. Mase przelac do naczynia z maka i drewniana lyzka polaczyc skladniki. Nastepnie dlonmi uformowac waski walek, ktory nastepnie umiescic na tacy wylozonej papierem do pieczenia. Piec na srodkowej pulce piekarnika przez ok 40 min, do zrumienienia skorki i suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroic dlugim waskim nozem na ciastka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,549
2,808
113
Ciekawe.
anbetung.gif

W przepisie jest surowa starta cukinia, czy dynię traktujesz tak samo.? Pieczesz pokrojone ciasteczka drugi raz?
 

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Autorka przepisu napisala na moim blogu, ze dyni powinno byc nieco wiecej. Wtedy tez ciastka beda bardziej pomaranczowe.
Ja je tez upieke znowu niedlugo bo bardzo nam posmakowaly
icon_smile.gif
 

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
Mówiłam, ze je upiekę! I ze dyni dam dużo wiecej
icon_smile.gif
Wyszły swietne, Ewo. Dziękuję za inspirację!

[moje modyfikacje: orzechy włoskie zamiast pekanów, rodzynki zamiast żurawin i 300 g puree z pieczonej dyni]

A teraz spróbuję wkleić zdjecie, moje pierwsze na tym forum, więc nie ręczę za rezulataty...

www.strawberriesfrompoland.blogspot.com_biscotti_dyniowe0004.JPG



 

Załączniki

  • www.strawberriesfrompoland.blogspot.com_biscotti_dyniowe0004.JPG
    www.strawberriesfrompoland.blogspot.com_biscotti_dyniowe0004.JPG
    58 KB · Wyświetleń: 0