Brukselka z marchewką

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
brukselka_z_march.JPG

1/2 kg brukselki

2 marchewki
sól
cukier
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 2 łyżki

Marchewkę obrać i pokroić w plastry.
Z brukselki odciąć twarde końcówki i wierzchnie listki, jeśli są nieładne. Warzywa ugotować razem w niedużej ilości wody ( tak, by je przykrywała ) z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru.
Kiedy będą już miękkie, zrobić na patelni rumianą zasmażkę z masła i mąki i zagęścić warzywa. Doprawić do smaku solą.

Brukselkę można podać jako dodatek do obiadu lub samą, z pieczywem, na ciepłą kolację.
 

Załączniki

  • brukselka_z_march.JPG
    brukselka_z_march.JPG
    91.9 KB · Wyświetleń: 0

alumn

Member
Wrz 11, 2009
42
0
0
Zrobiłem dzisiaj na obiad
icon_smile.gif
przepyszna. uwielbiam marchewkę na ciepło oraz brukselkę, więc odrazu spodobało mi się to połączenie
icon_razz.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Alumn, bardzo mi miło, ze Ci przypadło do gustu
icon_smile.gif


Megii, ogromnie się cieszeę że Ci smakowało
icon_biggrin.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ooo Mi jakie fajne, na takie połączenie nie wpadłam, zrobię przy najbliższej okazji (znaczy w tym tygodniu
icon_mrgreen.gif
), bo kocham obydwa warzywa
lecker.gif
.