Kasza dla geniusza

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Kasza dla geniusza , pod taka nazwa znalazłam ten przepis w starym numerze ,,Gwiazdy Mówią „ gdzie autorską rubrykę prowadzi pani Iza Stefanek , kopalnia pysznych przepisów
Taka kasza jest świetna z sosem grzybowym lub innym. Do tego jakieś warzywa na ciepło lub surówka i pyszny posiłek gotowy
orzechowy_124.jpg
Kasza dla geniusza z orzechami włoskimi

Około 30 dag kaszy gryczanej
2 cebule
szklanka łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki masła
1 łyżeczka sosu sojowego
około 1/ 2 -3/4 litra bulionu warzywnego ew może być taki z kostek ekologicznych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny , mielony pieprz do smaku
3 łyżki miodu( ja daje 1 łyżkę wg mnie starczy, więcej byłoby zbyt słodkie)
garść rodzynek


Obrane cebule pokroić w piórka i przysmażyć w dużym garnku z pokruszonymi orzechami i rodzynkami. Kasze opłukać na sitku , odsączyć, wrzucić do garnka z cebula i dodatkami, mieszając prażyć , dodać miód, sos sojowy , natkę i przyprawy. Wymieszać i zalać bulionem gorącym, płynu ma być około 1cm ponad poziom kaszy. Zagotować , nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na około 20-30 minut Podczas pieczenia można posypać płatkami masła
Jak ktoś lubi może zamiast rodzynek dać kawałki bekonu
orzechowy_137.jpg
 

Załączniki

  • orzechowy_124.jpg
    orzechowy_124.jpg
    116 KB · Wyświetleń: 3
  • orzechowy_137.jpg
    orzechowy_137.jpg
    111.8 KB · Wyświetleń: 3

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Margot
anbetung.gif

przepis zapowiada się bardzo ciekawie
lecker.gif
, a że lubumy kaszę to koniecznie musimy skorzystać z przepisu
icon_mrgreen.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Margot, smacznie sie zapowiada!!! moze jak poleje sosem grzybowym to Marc mi zje kasze gryczana
gruebel_2.gif

on jej nienawidzi
baa.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Margot, cudne danie!!!
anbetung.gif
bardzo mi(nam-Marc tez spalaszowal) smakowalo

nie mialam rodzynek i zastapilam suszonymi morelami, dobrze ze nie dalam ich duzo bo byloby za slodkie, tak samo z miodem
a tak to byl fajny kontrast

podalam z sosem pieczarkowym, mniam, mniam